Terug naar zoekresultaten

2.05.338 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal en Gezantschap in Venezuela, 1840-1954

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.338
Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal en Gezantschap in Venezuela, 1840-1954

Auteur

Haagse Vestiging Archiefbewerking

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlands Gezantschap in Venezuela
Gezantschap Venezuela

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1840-1954

Archiefbloknummer

Z259

Omvang

; 283 inventarisnummer(s) 10,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het,,.
Nederlands
Engels
Spaans

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte teksten. Geen bijzondere handschriften

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Consulaat-Generaal Venezuela Gezantschap Venezuela Gemengde Nederlands-Venezolaanse Commissie, , 1840-1918, , 1918-1954, , 1903-1904

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken, en dossiers over de ontwikkelingen in Venezuela op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, cultuur, onderwijs en wetenschap, zoals de opvang van Venezolaanse politieke vluchtelingen op de Nederlandse Antillen en het vestigen van Nederlandse bedrijven in Venezuela.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De eerste Nederlandse handelsagent in Venezuela werd in 1824 benoemd, en in 1826 kreeg deze de titel van consul. Nederland erkende de staat Groot-Colombia, waar Venezuela toen nog deel van uitmaakte, in 1829. Maar omdat Venezuela zich in 1830 van Groot-Colombia afscheidde, werd het in Bogotá gevestigde Nederlandse consulaat-generaal in 1840 verplaatst naar Caracas. Nederland en Venezuela knoopten in 1861 diplomatieke betrekkingen op het niveau van zaakgelastigde aan. In 1921 werden deze vertegenwoordigingen wederzijds tot gezantschappen verheven, om ten slotte in 1954 tot ambassades te worden bevorderd.
Apart moet worden vermeld de Gemengde Nederlands-Venezolaanse Commissie. Na een periode waarin de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Venezuela waren verbroken, werd in 1903 een gemengde Nederlands-Venezolaanse commissie ingesteld om nog bestaande financiële geschillen voor te leggen. Het ging daarbij om vorderingen door de Nederlandse regering en burgers op Venezuela, waarover nog geen beslissingen langs diplomatieke weg waren genomen. Deze commissie werd in 1904 opgeheven.
Gedurende de periode 1873-1900 en 1908-1921 werden de diplomatieke belangen tussen Venezuela en Nederland waargenomen door Duitsland.
Datum Gebeurtenis
1858-1872 T.D.G. Rolandus, consul-generaal
1872-1873 J. Brakel, consul/generaal/zaakgelastigde
1873-1875 S. Gutierrez, Duits waarnemend gezant
1875-1881 E. Stamman, Duits waarnemend gezant
1881-1892 O. Peyer, Duits waarnemend gezant
1892-1894 Graaf von Kleist, Duits waarnemend gezant
1894-1897 Graaf von Rex, Duits waarnemend gezant
1897-1900 dr. Schmidt, Duits waarnemend gezant
1900-1904 mr. A.F. van Leyden, consul-generaal/zaakgelastigde
1904-1909 J.H. de Reus, zaakgelastigde
1909-1912 E. baron von Seckendorff, waarnemend consul-generaal
1913-1921 W.B. Engelbrecht, consul-generaal/waarnemend gezant
1921-1935 W.G.E. d'Artillact Brill, gezant
1935-1939 mr. F.E.H. Groenman, gezant
1939-1943 jhr. P.A. van Buttingha Wichers, gezant
1943-1946 mr. A. Methöfer, gezant
1946-1950 F.W. Craandijk, gezant
1950-1954 dr. R. Riemens, gezant
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de consulaire/diplomatieke vertegenwoordiging te Caracas over de jaren 1840- 1954 werd in verschillende periodes overgebracht naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het archief over de periode 1840-1937 werd in 1963 overgebracht en in 1969 werd het archief over de periode 1938-1954 overgebracht.
Het archief was tot 1935 geordend volgens het agendastelsel/rubriekenstelsel. Alle ingekomen en uitgaande stukken werden in chronologische volgorde ingeschreven in de agenda en werden op agendanummer opgeborgen. Daarnaast werd een aantal dossiers op rubriek opgeborgen. In 1936 werd het rubriekenstelsel volledig toegepast en werden de stukken opgeborgen aan de hand van een toegekende en in de agenda vermelde code en vervolgens opgeborgen in de dossiers.
Men maakte gebruik van een Romeinse cijfercode dat diverse malen gewijzigd werd door de rubriek regelmatig te veranderen. In 1952 werd een nieuwe decimale code ingevoerd. Het gevolg was dat de oude en de nieuwe code door elkaar heen werden gebruikt. Door het gebruik van verschillende archiefcodes ontstonden overlappingen in jaartallen tussen de dossiers betreffende hetzelfde onderwerp. Dit probleem is opgelost door middel van verwijzingen.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2010 door Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken, en dossiers over de ontwikkelingen in Venezuela op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, cultuur, onderwijs en wetenschap.
Te vinden zijn brieven en rapporten over onderwerpen als de opvang van Venezolaanse politieke vluchtelingen op de Nederlandse Antillen en het vestigen van Nederlandse bedrijven in Venezuela.
Tevens is in deze inventaris het archief van de Gemengde Nederlands-Venezolaanse Commissie over de periode 1903 1904 opgenomen. Na een periode waarin de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Venezuela waren verbroken, werd een gemengde commissie ingesteld om nog bestaande financiële geschillen voor te leggen. Het ging daarbij om vorderingen door de Nederlandse regering en burgers op Venezuela, waarover nog geen beslissingen langs diplomatieke weg waren genomen.
Selectie en vernietiging
Het archief van de Nederlandse vertegenwoordiging te Caracas over de jaren 1840-1954 had een omvang van 118 dozen (14,75 meter). In 1990 is dit archief bewerkt door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens deze inventarisatie zijn 62 dozen (7,75 meter) vernietigd volgens de vernietigingslijst 1960 van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met het Nationaal Archief (NA) is afgesproken dat er tijdens de herbewerking geen aanvullende selectie plaats zal vinden. Het archiefbestand zal in zijn geheel worden overgebracht naar het NA. Met het NA is afgesproken om geen koppeling te maken met handelingen uit de Basis Selectiedocumenten.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
De inventaris is op dezelfde manier gestructureerd als tijdens de eerdere bewerking in 1990. De inventaris van de eerdere bewerking is opgenomen in het archief en te vinden onder de Rubriek Oude toegang (inventarisnummer 283).
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Buitenlandse Zaken overgedragen.
Ordening van het archief
Tot 1952 maakte men gebruik van een lettercode. Aan elke letter werd een rubriek toegekend. In 1952 is men overgegaan tot het gebruik van de decimale code van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De indeling van het archief is gebaseerd op de archiefcode van het ministerie van Buitenlandse Zaken zoals deze in 1978 is vastgesteld. Deze archiefcode bestaat uit 9 hoofdrubrieken met een nadere onderverdeling. De hoofdindeling beslaat de volgende onderwerpen:
code 0
Algemeen
code 1
Organisatie
code 2
Protocol
code 3
Juridische aangelegenheden
code 4
Aangelegenheden van openbare orde, openbare zedelijkheid, openbare gezondheidszorg, openbare veiligheid, volkshuisvesting, leefmilieu
code 5
Waterstaat, verkeer en vervoer, verbindingen en elektronica
code 6
Economie, migratie, arbeid
code 7
Sociale aangelegenheden
code 8
Culturele en wetenschappelijke aangelegenheden, voorlichting
code 9
Staatkunde, landsverdediging, internationale organisaties
De benamingen van deze rubrieken met bijbehorende nummers zijn voor zover daar stukken van werden aangetroffen, overgenomen in deze nieuwe toegang. Dit impliceert dat de nummering van de rubrieken niet numeriek oplopend hoeft te zijn, maar kan verspringen. Wel is gekeken bij rubrieken of de daaraan gekoppelde archiefstukken ook alle genoemde onderwerpen uit de rubrieksnaam besloegen. Waar dit niet het geval was, is de rubrieksnaam aangepast.
Het codenummer is feitelijk een onderwerpsnummer. Dit betekent dat onder één onderwerp meerdere dossiers kunnen vallen die hetzelfde codenummer hebben. Voor het bepalen van de plaats van een archiefstuk binnen de inventaris is gekeken naar de code welke oorspronkelijk aan het archiefstuk is gegeven. Op basis van die code is het archiefstuk onder een rubriek geplaatst. Alleen in die gevallen waarin de gegeven code niet overeenkwam met de inhoud van het dossier, is deze code losgelaten en zijn de stukken geplaatst in de rubriek waar ze inhoudelijk thuis horen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het Auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlands Gezantschap in Venezuela, nummer toegang 2.05.338, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Gezantschap Venezuela, 2.05.338, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
2.05.261- Inventaris van de Nederlandse Ambassade in Venezuela (Caracas), 1955-1974.

Archiefbestanddelen