Gezantschap Cuba
- Archiefinventaris
- Archiefbeschrijving
- Archiefbestanddelen
- Bestanden
- Alle scans (0)
2.05.335
PWAA
Nationaal Archief, Den Haag
2010
cc0
Beschrijving van het archief
Naam archiefblok:
2.05.335
Auteur: PWAA
Nationaal Archief, Den Haag
2010
Periode:
1894-1954
merendeel 1931-1954
Omvang:
3.80 meter; 335 inventarisnummers.
Taal van het archiefmateriaal:
Het merendeel der stukken is in het Nederlands , Engels, Spaans.
Soort archiefmateriaal:
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.
Archiefbewaarplaats:
Nationaal Archief, Den Haag
Samenvatting van de inhoud van het archief:
Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken, en dossiers over de ontwikkelingen in Cuba op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, cultuur, onderwijs en wetenschap. Te vinden zijn brieven en rapporten over onderwerpen als de suikerhandel met Nederland, het rookgenot van Prins Bernhard, het plan uit 1947 voor immigratie van boeren uit Europa naar Cuba, de vestiging van Europese joden in de Dominicaanse Republiek, rapportages over de politieke onrust in het Caraïbisch gebied rond 1950 en de betrokkenheid van Fidel Castro bij de mislukte staatsgreep van 1952. Daarnaast zijn er ook stukken aangetroffen van de onder NGC ressorterende consulaten in Haïti en de Dominicaanse Republiek.
Archiefvormers:
- Nederlands Gezantschap Cuba (Havana), 1931-1954
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Inhoud
Selectie en vernietiging
Aanvullingen
Verantwoording van de bewerking
Ordening van het archief
Tot 1952 maakte men gebruik van een lettercode. Aan elke letter werd een rubriek toegekend. In 1952 is men overgegaan tot het gebruik van de decimale code van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De indeling van het archief is gebaseerd op de archiefcode van het ministerie van Buitenlandse Zaken zoals deze in 1978 is vastgesteld. Deze archiefcode bestaat uit 9 hoofdrubrieken met een nadere onderverdeling. De hoofdindeling beslaat de volgende onderwerpen:
- code 0
- Algemeen
- code 1
- Organisatie
- code 2
- Protocol
- code 3
- Juridische aangelegenheden
- code 4
- Aangelegenheden van openbare orde, openbare zedelijkheid, openbare gezondheidszorg, openbare veiligheid, volkshuisvesting, leefmilieu
- code 5
- Waterstaat, verkeer en vervoer, verbindingen en elektronica
- code 6
- Economie, migratie, arbeid
- code 7
- Sociale aangelegenheden
- code 8
- Culturele en wetenschappelijke aangelegenheden, voorlichting
- code 9
- Staatkunde, landsverdediging, internationale organisaties
De benamingen van deze rubrieken met bijbehorende nummers zijn voor zover daar stukken van werden aangetroffen, overgenomen in deze nieuwe toegang. Dit impliceert dat de nummering van de rubrieken niet numeriek oplopend hoeft te zijn, maar kan verspringen. Wel is gekeken bij rubrieken of de daaraan gekoppelde archiefstukken ook alle genoemde onderwerpen uit de rubrieksnaam besloegen. Waar dit niet het geval was, is de rubrieksnaam aangepast.
Het codenummer is feitelijk een onderwerpsnummer. Dit betekent dat onder één onderwerp meerdere dossiers kunnen vallen die hetzelfde codenummer hebben. Voor het bepalen van de plaats van een archiefstuk binnen de inventaris is gekeken naar de code welke oorspronkelijk aan het archiefstuk is gegeven. Op basis van die code is het archiefstuk onder een rubriek geplaatst. Alleen in die gevallen waarin de gegeven code niet overeenkwam met de inhoud van het dossier, is deze code losgelaten en zijn de stukken geplaatst in de rubriek waar ze inhoudelijk thuis horen.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Beperkingen aan het gebruik
Materiële beperkingen
Aanvraaginstructie
Citeerinstructie
Verwant materiaal
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Uitgaande correspondentie: de copieboeken zijn voor het merendeel voorzien van een alfabetische index van de namen van de geadresseerden.
Reacties