Terug naar zoekresultaten

1.10.41 Inventaris van het archief van de familie De Hochepied, 1647-1956

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.10.41
Inventaris van het archief van de familie De Hochepied, 1647-1956

Auteur

B.J. Slot

Versie

08-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 1976 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie De Hochepied
Hochepied, de

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1647-1956

Archiefbloknummer

1173

Omvang

; 198 inventarisnummer(s) 1,26 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Geschreven en gedrukte documenten uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Een deel is in het Frans en in Turks-Arabisch schrift gesteld

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

De Hochepied
Daniel Jan de Hochepied
Daniel Alexander de Hochepied
Daniel Jan, graaf de Hochepied
Jacobus, graaf de Hochepied
Jean Edmond, graaf de Hochepied
Jacques Gerard Edmond, graaf de Hochepied
Edmond Jacques Paul, graaf de Hochepied
Daniel Jacques Edmond de Hochepied
, , 1657-1723, , 1689-1759, , 1727-1796, , 1765-1824, , 1812-1869, , 1839-1887, , 1867-1929, , 1891-1972

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat voornamelijk ingekomen brieven en stukken opgemaakt door Daniel Jan de Hochepied en zijn mannelijke nakomelingen uit hoofde van de functie van consul te Smyrna en Constantinopel;daarnaast bevat het genealogische aantekeningen en notities uit de verloren gegane archieven van de burgerlijke stand te Smyrna betreffende het geslacht De Hochepied.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In 1678 vertrok Daniël Jan de Hochepied, zoon van de Amsterdamse koopman Daniël de Hochepied naar Turkije als secretaris van de Nederlandse resident Justinus Colyer. Later, in 1688 ontving hij de belangrijke benoeming tot consul te Smyrna. Hij stierf in 1723 en werd achtereenvolgens door zijn oudste zoon Daniël Alexander, (1689-1739) en zijn achterkleinzoon Daniël Jean, (1727-1796) en zijn achterkleinzoon Jacobus (1765-1824) in deze functie opgevolgd. Tot 1795 bekleedden deze Nederlandse consuls naast hun hoofdfunctie ook nog de functies van viceconsul van Oostenrijk, Toscane en van verscheidene andere mogendheden, hetgeen Daniël Jan de titel van Hongaars baron en magnaat en Daniël Alexander de titel van graaf van het Heilige Roomse Rijk opleverde. Na de dood van Jacobus was er geen meerderjarige De Hochepied voor de opvolging te vinden en kwam het consulaat aan een aangetrouwd familielid. De afstammelingen van Jacobus bleven in Turkije wonen en bekleedden daar consulaire en diplomatieke functies.
Een tweede zoon van Daniël Jan, Elbert, werd in 1747 benoemd tot ambassadeur van Hare Hoog Mogenden in Constantinopel. Toen Daniël Alexander in 1741 de titel van graaf ontving, ging de titel van baron over op Elbert en zijn afstammelingen, die na de dood van Elbert naar Nederland vertrokken.
Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief was door Graaf D.J.E. de Hochepied aan het Rijk nagelaten en werd in 1973 en 1975 aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen door bemiddeling van Mevrouw R.Gretzer te München. Het archief bevond zich in ongeordende staat, uitgezonderd een klein deel dat door de laatste eigenaar geordend was. Bij het archief is gevoegd een uit de nalatenschap van H.G.G. de Hochepied afkomstig stuk dat in 1882 door het Algemeen Rijksarchief was aangekocht.
De verwerving van het archief
Het archiefblok bevat archiefstukken onder verschillende rechtstitels verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De collectie valt in twee hoofdbestanddelen uiteen: een groep stukken afkomstig van de afstammelingen van Daniël Jan te Smyrna en een groep stukken afkomstig van Elbert en zijn afstammelingen in Nederland. Het tweede hoofdbestanddeel is nadat de "Nederlandse" tak in de vorige eeuw was uitgestorven overgegaan aan de "Smyrnase" tak van de familie.
​Het archief bestaat voornamelijk uit particuliere, semi-ambtelijke en ambtelijke briefwisseling uit de achttiende eeuw, daarnaast bevat het archief een vrij omvangrijke verzameling genealogica uit latere perioden. Het gedeelte uit de achttiende eeuw is voornamelijk afkomstig van de consul Daniël Jan (ambtelijke- en familiebrieven) en van Gerard Jan, officier in het Staatse leger, zoon van de ambassadeur Elbert, die na de dood van zijn vader herhaaldelijk trachtte tot ambassadeur in Constantinopel benoemd te worden. Het archief van Gerard Jan bestaat grotendeels uit familiebrieven en uit brieven van relaties die behulpzaam waren bij zijn sollicitaties. Ook zijn enkele stukken bewaard van de consuls Daniël Jan, Daniël Alexander en Jacobus, en van de ambassadeur Elbert. Bij deze inventaris is een uittreksel gevoegd van de genealogie van het geslacht in de achttiende eeuw, met daarin ook vermeld de afstammelingen in vrouwelijke lijn voorzover deze voor dit archief van belang zijn. Voor de algemene genealogie wordt verwezen naar de zeer uitgebreide historische en genealogische aantekeningen van E.J.P. de Hochepied, nummer 78 van dit archief.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie De Hochepied, nummer toegang 1.10.41, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Hochepied, de, 1.10.41, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
In het rijksarchief te Groningen bevindt zich een collectie stukken betreffende de familie de Hochepied (voornamelijk Gerard Jan de Hochepied). Deze stukken zijn afkomstig uit het archief van de aanverwante familie Gockinga.
Groninger Archieven, toegangsnr. 531: Plaatsingslijst van archiefstukken van de familie De Hochepied en Gerlacius, 1598-1810
​Het archief sluit zeer nauw aan bij het archief van het Nederlandse consulaat in Smyrna. Oorspronkelijk schijnen het consulaatsarchief en het familiearchief samen te zijn bewaard. Toen het consulaatsarchief uit Smyrna naar Nederland werd overgebracht werden ook vele stukken van min of meer particulier karakter meegestuurd, niet alleen stukken waarvan het particulier karakter dubieus was, of losse particuliere brieven die in bundels met ambtelijke correspondentie verzeild geraakt waren, maar zelfs registers van uitgaande particuliere brieven. In feite kan men bovendien in alle ambtelijke brievenboeken in het consulaatsarchief Smyrna afschriften van particuliere brieven vinden.Andere archieven die correspondentie met de familie bevatten zijn het familiearchief Cuperus en Legatie Turkije.
Verwante archieven
1.02.20 Legatie Turkije
1.02.22, Consulaat Smyrna
1.10.24, Cuperus

Overzicht van geraadpleegde bronnen

Bronnenpublicaties Bronnen tot de geschiedenis van den Levantschen Handel . Verzameld door K. Heeringa en J.G.Nanninga. 's-Gravenhage, 1910, 1966. 4 delen in 6 banden. R.G.P. grote serie nrs. 9,10,14,95,115,120.
Publicaties J.W. Samberg, De Hollandsche gereformeerde gemeente te Smirna; de geschiedenis ener handelskerk . Leiden, 1928 N. Kararas, To Sebntikioï, to Lebentiko chorio tes Smurnes , Athene 1964
(p.76-84 over het buitenhuis van de familie De Hochepied in Seydiköy, met afbeeldingen). M. Wagenvoort, Een ambassadeursfamilie in de 18e eeuw . Nederland 57 (1905) 1, blz. 376 2, 47, 189 M. Wagenvoort, Smyrna en zijn Hollandsche kolonie (losse bladen uit een dagboek). Op de Hoogte, jaargang 1905, p. 27-34, 89-97, 153-163
Zie inv.nr. 195 voor fotokopieën van de drie laatstgenoemde werken

Archiefbestanddelen