Terug naar zoekresultaten

1.10.01 Inventaris van het archief van de familie Van Aerssen, Van Aerssen Beijeren van Voshol en aanverwante families, over de jaren (1418) 1584-1993 (2015)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.10.01
Inventaris van het archief van de familie Van Aerssen, Van Aerssen Beijeren van Voshol en aanverwante families, over de jaren (1418) 1584-1993 (2015)

Auteur

J.A.G. Verspyck Mijnssen

Versie

16-12-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1915 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie Van Aerssen van Voshol
Aerssen, van

Periodisering

archiefvorming: 1584-1993
oudste stuk - jongste stuk: 1418-2015

Archiefbloknummer

1122

Omvang

; 768 inventarisnummer(s) 6,18 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in talen als heten het.
Nederlands
Frans
Latijn

Soort archiefmateriaal

Geschreven, getypte en gedrukte documenten. Kennis van het middeleeuwse handschrifts alsmede van het 16e, 17e en 18e eeuwse handschrift is noodzakelijk.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Van Aerssen
Van Aerssen van Sommelsdijk
Van Aerssen van Triangel Hoogerheide
Van Aerssen van Voshol
Van Aerssen van Wernhout
Van Beijeren van Schagen
Van Bronckhorst
Van Cuyck van Meteren
Hack
Pauw
Pierling
Van der Veken
Gezant van Engeland
Gouverneur van Suriname
Heer van Half-Ossendrecht
Heer van Hoogerheide
Van Lockhorst
Marineofficieren
Van Mathenesse
Heer van Meteren
Heer van Ooltgensplaat en Den Bommel
Heer van de Plaat
Lid Raad van State
De Regniers
Heer van Sommelsdijk
Heer van Spijk
Heer van St. Adolfsland
Garnizoenscommandant te Deventer van het Staatse Leger
Officieren van het Staatse Leger
Griffier van de Staten-Generaal
Heer van Triangel
Van der Veken
Heer van Voshol

Samenvatting van de inhoud van het archief

De familie Van Aerssen was gedurende de zeventiende en begin achttiende eeuw een van de belangrijkste bestuurlijke geslachten. Diverse leden brachten het tot prominente posities in het landsbestuur: Cornelis Aerssen (1545-1627), griffier van de Staten-Generaal; François van Aerssen (1572-1641), diplomaat; Jacques van Aerssen (1576-1660), president Raad van Brabant; Cornelis van Aerssen (1637-1688), gouverneur van Suriname; François van Aerssen (1669-1741), vice-admiraal van Holland. In de 18e eeuw vervulden zij nog hoofdzakelijk militaire ambten. De familie zou zich tevens opsplitsen in diverse takken. Het archief van de familie van Aerssen en aanverwante families bevat vooral stukken van persoonlijke aard: testamenten, onroerend - en roerend goed (waaronder diverse heerlijkheden) en persoonlijke stukken als brieven en stukken betreffende huwelijkse voorwaarden van de diverse leden. Tevens zijn er een aantal regesten.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Genealogisch overzicht
Embedded Image Embedded Image
AIV (onderkant):
Embedded Image Embedded Image Embedded Image Embedded Image Embedded Image Embedded Image Embedded Image Embedded Image
BVII (onderkant):
Embedded Image Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
De familiepapieren, afkomstig van mr. W.F.E. baron van Aerssen Beijeren van Voshol, oud president van de rechtbank te Zwolle, zijn door de nieuwe eigenaar de heer A. baron van Aerssen Beijeren van Voshol te Brussel in bruikleen aan het Algemeen Rijksrachief afgestaan.
De verwerving van het archief
Het archief is voor langere tijd in beheer, niet in eigendom verkregen.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De stukken zijn in vele opzichten een belangrijke aanwinst, hoewel na de beschrijving gebleken is, dat de stukken betreffende de aanverwante geslachten over het algemeen belangrijker zijn, dan juist die van de Van Aeressens. Voor genealogische onderzoekers zal deze verzameling ook veel aantrekkelijks hebben, daar vele aantekeningen betreffende oud Nederlandse gelachten de onderzoeker menigmaal op het spoor zullen helpen, waar dit hem ontschoten was.
Het belangrijkste uit de gehele verzameling echter zijn de stukken, afkomstig van de familie VAn Beijeren van Schagen, waarvan in het begin der 18e eeuw de erfdochter in het huwelijk trad met Cornelis van Aerssen, heer van Voshol en Hoogerheide. Hun afstammelingen voeren sedert de naam van Van Aerssen Beijeren.
In 1902 beschreef de heer C.J. Gonnet, rijksarchivaris te Haarlem, het archief van de heerlijkheid Schagen, waarvan de stukken in België aangekocht waren van de afstammelingen uit de vrouwelijke lijn, die daar nog voorleeft door de familie der graven d'Oultremont. De stukken, die zich in deze verzameling bevinden, zijn niet alleen een belangrijke aanvulling van hetgeen men in 1902 verkreeg, doch ook zijn nu veelal de oorspronkelijke stukken aanwezig, waarvan men slechts de kopiën bezat. In deze beschrijving wordt dan ook herhaaldelijk naar de inventaris van de heer Gonnet verwezen.
Verantwoording van de bewerking
Wegens de grote verscheidenheid der stukken is de beschrijving zodanig ingericht, dat eerst de papieren betreffende de familie Van Aeressen en daarna die der aanverwante geslachten beschreven zijn. Bij de beschrijving zijn verscheidene genealogische tabellen gevoegd om het de onderzoeker te vergemakkelijken, terwijl bij de naam van elk persoon in de tabellen een nummer gezet is, waarnaar in de inventaris verwezen wordt.
Bij de stukken van de familie Van Aerssen zijn de drie grote takken, waaruit dit geslacht bestond, en waarvan er twee uitgestorven zijn, in volgorde naar de stamvaders dier takken beschreven, nl.
  1. de tak van Sommelsdijk,
  2. die van Triangel Hoogerheide en later van Voshol (waarvan de tegenwoordige eigenaar der stukken afstamt) de tak van Wernhout.
Onder de stukken der aanverwante geslachten verdienen in de tweede plaats vermeld te worden die van Van der Veken en Van Cruyck van Meteren.
Het grote getal aanwezige charters onder de stukken van Van Beijeren van Schagen en elders maakte het nodig daarvan requesten te maken. De lijst hiervan volgt aan het einde van de inventaris.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Het archief kent geen materiële beperkingen.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie Van Aerssen van Voshol, nummer toegang 1.10.01, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Aerssen, van, 1.10.01, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Het familiearchief Van Aerssen kent ook een supplement:
1.10.89 Van Aerssen Supplement
1.01.47.02 Verzameling F. van Aerssen van Sommelsdijck
Vermeld dient nog te worden, dat vele aanwezige stukken tevens een aanvulling zijn op de reeds op het Algemeen Rijksarchief aanwezige stukken betreffende heerlijkheden, welke langere of kortere tijd in het bezit van de familie Van Aerssen of van een der aanverwante families waren.

Archiefbestanddelen