Terug naar zoekresultaten

1.05.11.12 Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van de Nieuwe Wees-, Curatele- en Onbeheerde Boedelkamer in Suriname, (1700) 1788-1828

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.05.11.12
Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van de Nieuwe Wees-, Curatele- en Onbeheerde Boedelkamer in Suriname, (1700) 1788-1828

Auteur

R. Bijlsma

Versie

02-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1917 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Digitaal Duplicaat: Suriname: Nieuwe Weeskamer
Nieuwe Weeskamer Suriname tot 1828 [digitaal duplicaat]

Periodisering

archiefvorming: 1788-1828
oudste stuk - jongste stuk: 1700-1828

Archiefbloknummer

DD144

Omvang

150 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

De originelen bevinden zich in

Nationaal Archief van Suriname, Paramaribo

Archiefvormers

De Nieuwe Wees-, Curatele- en Onbeheerde Boedelkamer in Suriname

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de administratie van de Nieuwe Wees-, Curatele- en onbeheerde Boedelkamer in Suriname van 1788-1828. De boedel-en weeskamer regelde het beheer van insolvente en andere boedels. Het archief van de boedelkamer omvat notulen (met bijlagen) van het College van Commissarissen en ingekomen memories. Van de Curatoren is een uitgebreide administratie met onder meer correspondentie, dictums, kasboeken, grootboeken, repartitieboeken en journalen. De bewaarde administratie van de weeskamer is beperkter.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
1 De instelling van de Nieuwe Wees-, Curatele- en Onbeheerde Boedelkamer
Op het einde van het jaar 1788 begonnen een nieuwe boedelkamer en weeskamer in Suriname hun werkzaamheden. Bij resolutie van Directeuren en Regeerders van de kolonie Suriname, op 30 juli 1788 te Amsterdam genomen, had dit college de instructies vastgesteld voor de Nieuwe Wees-, Curatele- en Onbeheerde Boedelkamer in Suriname.
Gedrukt als publicaties werden de instructies voor de boedelkamer en die voor de weeskamer aan het Hof van Politie en Criminele Justitie in Suriname toegezonden; de stukken kwamen in de vergadering van het Hof op 11 november 1788 ter tafel en in dezelfde vergadering ging het Hof over tot de benoemingen, welke de instructies vereisten.
1.1 De Boedelkamer
De instructie voor de boedelkamer droeg de directie op aan een college van gecommitteerden, onder wier toezicht drie curatoren werkzaam zouden zijn. Artikel 5 bevat een opgave van de boedels en goederen, die voor onbeheerd zouden worden gehouden. De overige bepalingen handelen voornamelijk over de taak van curatoren; in verband met het archief is van belang artikel 27, hetwelk een opsomming geeft van de verschillende boeken, die curatoren verplicht waren te houden.
1.2 De Weeskamer
Volgens de instructie voor de weeskamer zouden bij dit lichaam twee weesmeesters fungeren, onder het toezicht van twee gecommitteerden uit het Hof van Politie.
Dezelfde instructie bepaalde in artikel 3 dat weesmeesters de voogdij zouden hebben over alle minderjarige wezen in de kolonie, over wier voogdij bij uitersten wil niet was voorzien of die naderhand zonder voogden kwamen te zijn. Hierbij dient in aanmerking te worden genomen dat afzonderlijke weeskamers bestonden voor de Portugees-Joodse natie en voor de Hoog-Duits-Joodse natie in Suriname.
2 De opheffing van de Nieuwe Wees-, Curatele- en Onbeheerde Boedelkamer
De Nieuwe Wees-, Curatele- en Onbeheerde Boedelkamer bleef bestaan tot het jaar 1828; zij werd, ingevolge het nieuwe regeringsreglement voor Suriname, vervangen door een Wees-, Desolate en Onbeheerde Boedelkamer. Bij publicatie van 26 augustus 1828 (Gouvernementsblad van Suriname, nummer 6), werd het Kollegie tot de zaken van de Nieuwe Curatele- en Onbeheerde Boedelkamer verklaard te zijn ontbonden, terwijl de commissie uit het Hof van Politie en Criminele Justitie tot de zaken van de Weeskamer ophield te bestaan door de opheffing van het Hof.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Deze inventaris (inv.nrs. 1-136) is eerder verschenen in de Verslagen omtrent 's Rijks Oude Archieven (VROA) 1917, bijlage XII. Het laatste deel (inv.nrs. 137-149) is geïnventariseerd in 1934. (Verslagen van 's Rijks Oude Archieven (VROA) 1934, blz. 9).
De verwerving van het archief
De collectie is een duplicaat van een archief dat elders bewaard wordt.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De in deze inventarissen 1.05.11.01 tot en met 1.05.11.19 beschreven zijn op verschillende tijdstippen geïnventariseerd.
Deze inventarissen zijn eerder verschenen in devan 1916, bijlage XI en XII; 1917, bijlage XXI; 1919, bijlage VIII en 1922, bijlage IX en in typoscript. In 1992 zijn deze inventarissen geredigeerd. Verslagen omtrent 's Rijks Oude Archieven (VROA)
Een aantal archieven zijn eerder in twee of meer delen verschenen (inventaris en supplement-inventarissen). Deze delen zijn in 1992 bij elkaar gevoegd, met in een aantal gevallen als gevolg dat volgorde van de inventarisnummers niet meer doorlopend is. Dit betreft de inventarissen van de archieven van de Nieuwe Wees-, Curatele- en Onbeheerde Boedelkamer in Suriname 1788-1828 (nummer toegang 1.05.11.13) en van het Notarieel archief van de kolonie Suriname 1699-1829 (nummer toegang 1.05.11.15).

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Digitaal Duplicaat: Suriname: Nieuwe Weeskamer, nummer toegang 1.05.11.12, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Nieuwe Weeskamer Suriname tot 1828 [digitaal duplicaat], 1.05.11.12, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Voor het archief van de opvolger van de Nieuwe Wees-, Curatele- en Onbeheerde Boedelkamer, zie toegangsnr. 1.05.11.13. Voor overige archieven betreffende de Nederlandse West-Indische bezittingen, zie toegangsnrs. 1.05.08.01 tm. 1.05.08.03; 1.05.10.01 tm. 1.05.10.10; en de nrs. 1.05.11.01 tm. 1.05.11.19.

Archiefbestanddelen