Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Verspreide West-Indische Stukken

1.05.06
I.E. Guicherit
Nationaal Archief, Den Haag
1989
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

1.05.06
Auteur: I.E. Guicherit
Nationaal Archief, Den Haag
1989

CC0

Periode:

1614-1875

Omvang:

524 inventarisnummers; 6,25 meter

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is in het Nederlands.

Soort archiefmateriaal:

Normale geschreven en gedrukte documenten. De stukken van vòòr ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

De Verspreide West-Indische Stukken vormen een zeer diverse collectie over de periode 17e-19e eeuw. Veel stukken hebben betrekking op het gebied dat onder octrooi viel van de West-Indische Compagnie. Een aanzienlijk deel van de collectie handelt over de Kust van Guinea, met name over de handel en scheepvaart op Essequibo en Demerary. Er zijn ook stukken over Curaçao, St. Eustatius, St. Maarten, Berbice, Brazilië en Nieuw-Nederland (Manhattan). Hoofdonderwerpen zijn de slavenhandel, beheer van plantages en het koloniaal bestuur. Tevens zijn er allerhande stukken over de Kamers van de WIC.

Archiefvormers:

  • Westindische Compagnie, Kamer Amsterdam Westindische Compagnie, Kamer Maze Westindische Compagnie, Kamer Noorderkwartier Westindische Compagnie, Kamer Stad en Lande Westindische Compagnie, Kamer Zeeland Westindische Compagnie, Vergadering van Negentienen Westindische Compagnie, Vergadering van Tienen Commandeur ad interim en Raden van Essequebo Directeur-Generaal en Raden van Essequebo en Demerary Directie van de Sociëteit van Berbice Hervormde Gemeente te Paraiba, Brazilië Raad der Koloniën in West-Indië Weerstand, Jan Tymonsz.

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in