Terug naar zoekresultaten

2.21.211 Inventaris van het archief van jhr. mr. A.C.D. de Graeff [levensjaren 1872-1957], 1910-1947

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.211
Inventaris van het archief van jhr. mr. A.C.D. de Graeff [levensjaren 1872-1957], 1910-1947

Auteur

J.A.A. Bervoets

Versie

20-02-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 1983 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 403 A.C.D. de Graeff
Graeff, de

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1910-1947

Archiefbloknummer

C22142

Omvang

; 23 inventarisnummer(s) 0,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in heten het.
Nederlands
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften, en een geschilderd portret.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Andries Cornelis Dirk de Graeff

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dit archief bevat voornamelijk de diplomatieke en politieke correspondentie van Jonkheer Andries Cornelis Dirk de Graeff. Het betreft ondermeer briefwisselingen met J.P. van Limburg Stirum, J.C. Koningsberger en S. de Graaff .
Specifieke onderwerpen waar van melding wordt gemaakt onder verschillende inventarisnummers zijn o.a. de kabinetscrisis van 1937, de Wereldtentoonstelling te New York in 1939, en correspondentie van koningin Wilhelmina aangaande de Abessijnse kwestie.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Jonkheer Andries Cornelis Dirk de Graeff werd op 7 augustus 1872 in Den Haag geboren als zoon van jhr. Dirk de Graeff en Bonne Elisabeth Royer.
In 1890 behaalde hij het einddiploma gymnasium, waarna hij rechten studeerde in Leiden; in 1894 promoveerde hij. Een jaar later deed hij examens voor de Indische Dienst en vertrok hij naar de tropen waar hij een aanstelling kreeg op de Algemene Secretarie te Buitenzorg. Daar werd hij Algemeen Secretaris. Vanaf 1914 was hij lid van de Raad van Nederlands-Indië, waarvan hij in 1917 vice-president werd.
In die functie maakte hij de instelling van de Volksraad mee.
Hij was met de toenmalige gouverneur-generaal, mr. J.P. graaf van Limburg Stirum, goed bevriend en ondersteunde de ethische richting. In november 1918 keerde hij naar Nederland terug.
Vandaar ging hij de diplomatieke dienst in. Van 1919 tot 1922 was hij Nederlands gezant in Tokio (Japan), in 1922 volgde hij Jacob Theodoor Cremer op als gezant in Washington (Verenigde Staten). In september 1926 werd hij benoemd tot gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, waar hij hoopte de zelfstandigheidpolitiek van Van Limburg Stirum te kunnen voortzetten. Dit beleid werd doorkruist door de activiteiten van de pas opgerichte Indonesische tak van de Derde Internationale en de Sarekat Rajkat, beide revolutionaire bewegingen die hun invloed probeerden uit te oefenen op het Indonesische nationalisme. De Graeff reageerde met arrestaties en de internering van de leiders in het kamp Boven-Digoel op Nieuw-Guinea.
Maar ook de nationalistische beweging P.N.I. waarvan ir. Soekarno een der voornaamste voormannen was, bleek niet tot samenwerking met het gouvernement bereid. In 1929 werd Soekarna gearresteerd en tot aan begenadiging in 1931 in Boven-Digoel geïnterneerd.
Van 1933 tot 1937 was De Graeff minister van Buitenlandse Zaken in het derde kabinet Colijn. Hij was voornamelijk belast met de handhaving van de Nederlandse neutraliteit en de goede diplomatieke contacten; de buitenlandse economische betrekkingen werden door minister-president Colijn gedicteerd. Aan alzijdige goede relaties werd een hoge prioriteit gegeven: principiële botsingen met het in 1933 opgekomen Derde Rijk werden vermeden en om dezelfde reden ondersteunde Nederland de toelating van de - niet-erkende - Sovjet-Unie in de Volkenbond.
Op 24 april 1957 overleed De Graeff in Den Haag. Hij was gehuwd met jkvr. Caroline Angelique van der Wyck.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Een groot deel van het archief bestaat uit brieven aan J.P. graaf van Limburg Stirum, welke na diens overlijden aan De Graeff werden teruggezonden en sedert dien door de familie werden beheerd. Het overige bevat in hoofdzaak zijn politieke briefwisseling. Een deel van zijn persoonlijk archief, waaronder de brieven bij zijn afscheid als minister van Buitenlandse Zaken, bevindt zich nog bij prof. jhr. dr. de Graeff.
Het archief is onder verschillende rechtstitels aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen. De inventarisnummers 1 t/m 11 zijn in bewaring gegeven. De inventarisnummers 12-21 zijn aan het Algemeen Rijksarchief geschonken; de raadpleging hiervan is vrij.
Het hier beschreven archiefgedeelte werd in 1983 door zijn jongste zoon prof. jhr. dr. Jacob de Graeff, internist, aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen.
De rechtstitel is (nog) onbekend

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 403 A.C.D. de Graeff, nummer toegang 2.21.211, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Graeff, de, 2.21.211, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar