Terug naar zoekresultaten

3.13.5274 Inventaris van het archief van de Arbeidsvoorziening Zuid-Holland, 1996-2001

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.13.5274
Inventaris van het archief van de Arbeidsvoorziening Zuid-Holland, 1996-2001

Auteur

SSA-CWI

Versie

02-04-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Arbeidsvoorziening Zuid-Holland [periode 1996-2001]
Arbeidsvoorziening ZH, 1996-2001

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1996-2001

Archiefbloknummer

5274

Omvang

; 638 inventarisnummer(s) 24,38 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Regionaal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening Rijnstreek Regionaal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening Haaglanden Regionaal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening Rijnmond

Samenvatting van de inhoud van het archief

De archieven van de Arbeidsvoorziening Zuid-Holland ofwel de archieven van de Regionale Besturen Arbeidsvoorziening in Rijnland, Haaglanden en Rijnmond bevatten vergaderstukken, stukken betreffende beleid en begroting, stukken betreffende samenwerking met diverse instellingen als gemeenten , arbeidsbureaus en uitzendbureaus.
Verder stukken betreffende vorming van centra voor werk en inkomen (CWI's) en stukken betreffende centra vakopleiding.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De historische achtergronden en ontwikkelingen van Regionaal Besturen voor de Arbeidsvoorziening Rijnstreek, Haaglanden en Rijnmond, zijn uitgebreid beschreven in de volgende publicatie:. Arbeidsvoorzieningsbeleid. Een institutioneel onderzoek naar de actoren en handelingen op het beleidsterrein van de arbeidsvoorziening, 1940-2000. PIVOT-rapport nr. 134
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Bewerking, selectie en distributie van het archief
In 2001, en voor een klein nagebleven deel nog in de opvolgende jaren, zijn alle archieven uit het hele land samengebracht bij de archiefbeheerder Docuraat te Zoetermeer, tegenwoordig deel uitmakend van de CWI.
Uit dit bestand van ca. 15 kilometer zijn in de periode 2002-2003 door de afbouworganisatie van het voormalige Arbeidsvoorziening aan de hand van het Basis Selectie Document (BSD) de historische archiefbescheiden geselecteerd. Van het oorspronkelijke aangeleverde blijvend te bewaren archiefbestand met een omvang van ruim 590 meter resulteert na de selectie een hoeveelheid van 348,25 meter. Tegelijkertijd is van dit historisch archiefbestand een beschrijvende inventaris gemaakt.
Het archiefblok van Arbeidsvoorziening is gesplitst in twee periodes. Periode 1 beslaat de jaren 1991-1995 en periode 2 beslaat de jaren 1996-2001. De reden van dit onderscheid is dat Arbeidsvoorziening vanaf 1996 een andere regio-indeling kende: het aantal regionale besturen werd beperkt van 28 naar 18.
Het historische archiefbestand bestaat uit de archieven van de 46 (is 28 + 18) Regionale Besturen voor de Arbeidsvoorziening (RBA) en uit het archief van het Landelijk Bureau (Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening). Het totale archiefbestand is per RBA en voor het LBA/CBA beschreven. Voor ieder is dan ook een Institutionele Toegang aangemaakt. Deze Institutionele Toegangen zijn gebundeld per provincie, en aangevuld met die van het Landelijk Bureau/Centraal Bestuur, aan het Nationaal Archief overgedragen.
Het archiefblok voor de periode 1 (1991-1995) heeft een omvang van 205,375 meter, dat van de periode 2 (1991-1995) is 142,875 meter groot. Het archief van het Centraal Bestuur Arbeidsvoorziening (CBA) en de RBA's die gesitueerd waren in de provincie Zuid-Holland, berusten bij het Nationaal Archief. De archieven van de Regionale Besturen van de Arbeidsvoorziening (RBA's) berusten bij de Rijksarchieven in de provincies.
U treft in het archief geen stukken van de bestuursvergaderingen over de periode 1991 t/m 1995 van het Regionaal Bestuur Kennemer-, Amstel- en Meerlanden gevestigd te Amsterdam. Deze archiefbescheiden zijn op onrechtmatige wijze vernietigd. Van deze vernietiging is een schriftelijk bevestiging ontvangen van de regionaal secretaris.
Relatie met het digitale archief
De activiteiten van de Arbeidsvoorzieningsorganisatie hebben gedurende haar bestaan tot een papieren en digitale neerslag geleid. De papieren neerslag is waar vereist, in dossiervorm opgeslagen (zie de voorgaande paragraaf). De digitale neerslag van de werkzaamheden/taken van de organisatie is zonder bewerking bewaard gebleven. Na selectie en bewerking zijn beide aan het Nationaal Archief overgedragen . Het digitale archief bestaat uit twee delen: de kantoorautomatisering (KA) en de intranetapplicatie Brains. Het is van belang aan te geven of en in hoeverre er een relatie tussen beide aanwijsbaar is.
De structuur van het papieren archief is inzichtelijk gemaakt door een uitgebreide inventarisatie aan de hand van het Basis Selectie Document (BSD) van de Arbeidsvoorzieningsorganisatie en de hierop gebaseerde institutionele toegangen. De digitale bestanden (KA) zijn geschoond door middel van een
geautomatiseerd proces. Deze resulterende digitale bestanden zijn echter niet aan een activiteit uit het BSD gekoppeld.
Er is daardoor geen eenduidig aanwijsbare relatie tussen de overgedragen digitale bestanden en papieren dossiers gelegd of te leggen. De digitale bestanden en het papieren archief zullen elkaar op diverse plaatsen overlappen of aanvullen. Het is onmogelijk om volledig en exact aan te geven, waar deze aanvulling en/of overlapping zich bevindt en waaruit deze bestaat. Om deze reden is het voor het Nationaal Archief zinvol het historisch archief in beide vormen te bewaren.
Hoewel dus in de huidige situatie geen structurele relatie tussen beide archiefvormen is gelegd, kan wel worden getracht op indirecte wijze verbanden te leggen. Hiervoor zullen enige extra handelingen noodzakelijk zijn. Hieronder geven wij hiervoor enkele mogelijkheden, waardoor het op een aantal punten mogelijk is een relatie te leggen tussen het papieren en het digitale archief.
  • Op het intranet van de Arbeidsvoorzieningsorganisatie (Brains) wordt een overzicht gegeven van de CBA-vergaderstukken geclusterd naar onderwerp. Per vergaderstuk is aangegeven de onderwerpomschrijving, het vergaderstuknummer, de datum van behandeling, het excerpt van de inhoud, de besluitvorming door het CBA en indien van toepassing een verwijzing naar het nummer van het totstandgekomen CBA-besluit cq. totstandgekomen convenant / overeenkomst. Verder is in BRAINS een register naar chronologie van de CBA-vergaderstukken en een register van de CBA-besluiten opgenomen. Tenslotte wordt een overzicht gegeven van de totstandgekomen convenanten en overeenkomsten. In dit overzicht wordt per convenant / overeenkomst een excerpt van de inhoud gegeven. De informatie uit Brains is in geconverteerde en conserveerbare vorm aan het Nationaal Archief overgedragen. Het intranet (Brains) kan daardoor worden beschouwd als een toegang op een gedeelte van het papieren archief van het Centraal Bestuur Arbeidsvoorziening.
  • De nummering van de digitale verslagen en besluiten komt overeen met de nummering van de papieren verslagen en besluiten uit het papieren archief; dit geldt zowel voor de KA als voor Brains. Hoewel hier duidelijk sprake is van een relatie tussen de digitale bestanden en het papieren archief, dient opgemerkt te worden, dat de papieren documenten wel ondertekend zijn en de digitale niet. Anderzijds kan uit het opnemen in Brains worden geconcludeerd dat een stuk een zekere status had.
  • De voor de selectie van de digitale documenten toegepaste query is via trefwoorden (in meerdere of mindere mate, al naar gelang de handeling) gebaseerd op het BSD. Die trefwoorden die kenmerkend zijn voor een handeling kunnen dus via de query worden teruggevonden in de digitale documenten. Op deze wijze kan een 'losse' connectie tussen handeling en digitaal document worden gelegd, waarmee in voorkomende gevallen wellicht een dito relatie van digitaal document met BSD en (via de IT) met het papieren archief kan worden geconstrueerd.
  • Deze relaties zijn weliswaar volledig noch (in vele gevallen) eenduidig. Maar in de praktijk van het gebruik van beide archieven kunnen via de aangegeven mogelijke verbindingen aanvullingen op en overlappingen van beide archiefvormen worden opgespoord.
Het tijdens het XML-project samengestelde digitale archiefbestand heeft geen directe koppeling met het papieren archief meegekregen; andersom is ook niet het geval. BRAINS is bij het samenstellen van het digitale archiefbestand buiten beschouwing gebleven, omdat dit als geheel overgedragen zal worden aan het Nationaal Archief.
Ordening van het archief
Het archief is onderverdeeld naar handeling. Per handeling zijn de beschrijvingen van de dossiers vermeld. Een handeling wordt verricht door een actor ter uitvoering van een taak, of op grond van een wettelijke bevoegdheid. Een actor is een overheidsinstelling die bevoegd is zelfstandig op te treden (bijvoorbeeld een minister) binnen het beleidsterrein. Op een beleidsterrein treden meerdere actoren handelend op.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Het archief was aanvankelijk beschreven in de Institutionele Toegang: 5.134.5274 - Inventaris van het archief van de Arbeidsvoorziening, 1991-1995 & 1996-2001.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Arbeidsvoorziening Zuid-Holland [periode 1996-2001], nummer toegang 3.13.5274, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Arbeidsvoorziening ZH, 1996-2001, 3.13.5274, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
  • 3.13.5273: Inventaris van het archief van de Arbeidsvoorziening Zuid-Holland, 1991-1995
  • 2.17.5281: Inventaris van het archief van Centraal Bestuur van de Arbeidsvoorziening, 1991-1995 & 1996-2001
  • 2.25.5282: Archief van het Centraal Bestuur van de Arbeidsvoorziening [periode 1996-2001], 1996-2001.

Archiefbestanddelen