Terug naar zoekresultaten

3.05.27 Inventaris van het archief van het Huis van Arrest te Brielle, 1846-1877

Het archief van de Strafinstellingen te Brielle bevat onder ander registers van inschrijvingen van gedetineerden, registers van inschrijvingen van gegijzelden om schulden en een register van voorlopig aangehoudenen.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.05.27
Inventaris van het archief van het Huis van Arrest te Brielle, 1846-1877

Auteur

onbekend

Versie

05-11-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1994 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Strafinstellingen te Brielle
Strafinstellingen Brielle

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1846-1877

Archiefbloknummer

32414

Omvang

; 14 inventarisnummer(s) 1,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Huis van Arrest te Brielle, 1811-1889

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Strafinstellingen te Brielle bevat onder ander registers van inschrijvingen van gedetineerden, registers van inschrijvingen van gegijzelden om schulden en een register van voorlopig aangehoudenen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis
In Brielle was in 1623 het Gemeene lands- en stadsgevangenhuis gebouwd, een hoog vierkant gebouw, dat zowel de Waag als de gevangenis bevatte. ( J. Klok, 'Een en ander over de oude gevangenis in Brielle' in Zuid-Holland, tweemaandelijks orgaan van de Historische Vereniging voor Zuid-Holland, XII (1966), 30. ) Bij de invoering van het 'Arrêté sur l'Organisation des Prisons' in 1811 werd de gevangenis tot Huis van Arrest bestemd, omdat Brielle de hoofdplaats was van het gelijknamige arrondissement. In 1857 oordeelde P.W. Alstorphius Grevelink in zijn rapport dat het Huis van Arrest tot de slechtste gevangenissen hoorde, die hij tijdens zijn inspectiereis bezocht had. Het was overbevolkt en er bestond geen enkele mogelijkheid om de gevangenen te luchten, wat erg ongezond kon zijn, vooral tijdens grote hitte. Daarnaast waren er weinig vertrekken, zodat zowel de veroordeelden en onveroordeelden als de jeugdigen en volwassenen moeilijk gescheiden konden worden. ( P.W. Alstorphius Grevelink, Rapport van den Inspecteur der Gevangenissen betreffende zijne inspectiereis, gedaan in 1857, uit het oogpunt van cellulaire opsluiting ('s-Gravenhage 1857), 25, RAZH, Strafinstellingen 's-Gravenhage, inv.nr 911. )
In 1877 werd het arrondissement Brielle door de reorganisatie van de rechterlijk macht opgeheven. Dientengevolge hield het Huis van Arrest op te bestaan en bleef alleen het Huis van Bewaring over. Ook veranderde de naam van het bestuur van College van Regenten in College van Toezicht.
Bij de herindeling van de huizen van bewaring in 1886 ( Zie het Koninklijk Besluit van 2 juli 1886, nr. 36. ) werd Brielle aangewezen als een van de plaatsen buiten de arrondissementshoofdplaats waar een huis van bewaring gevestigd zou zijn, waarbij de overweging gemaakt werd, dat uit de praktijk zou moeten blijken of er daar behoefte zou zijn aan zo'n huis. Reeds in 1888 bleek een aantal huizen van bewaring overbodig, waarvan Brielle er een was. Met ingang van 1 januari 1889 werd de instelling opgeheven. ( Zie Algemeen Rijksarchief, Tweede Afdeling, Archief van het Kabinet des Konings, 1841-1897, inv.nr. 2865, Koninklijk Besluit van 3 november 1888, nr. 20. )
Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1988 werden tussen de archiefbescheiden van de Gevangenis en het Huis van Bewaring te Rotterdam drie registers van het Huis van Arrest te Brielle aangetroffen (inventarisnummers 11-13). In 1994 werd in het Gemeentearchief van Brielle een groot gedeelte van het archief van het College van Regenten, later het College van Toezicht gevonden.
De in 1988 en in 1994 gevonden archiefbescheiden zijn vervolgens aan het Rijksarchief in Zuid-Holland overgedragen.
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Aanwijzingen voor de gebruiker
Voor informatie over de registers van gedetineerden en complementaire archieven wordt de gebruiker verwezen naar de Algemene Inleiding, XXI-XXIV.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Het archief kent geen materiële beperkingen.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Strafinstellingen te Brielle, nummer toegang 3.05.27, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Strafinstellingen Brielle, 3.05.27, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar