Terug naar zoekresultaten

2.21.087 Inventaris van het archief van H.Th. Hoffmann [levensjaren 1898-1960], 1951-1960

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.087
Inventaris van het archief van H.Th. Hoffmann [levensjaren 1898-1960], 1951-1960

Auteur

J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1974 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 257 H.Th. Hoffmann
Hoffmann

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1951-1960

Archiefbloknummer

C25073

Omvang

; 92 inventarisnummer(s) 0,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Hendrik Thomas Hoffmann (1898-1960)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Hendrik Thomas Hoffmann (1898-1960) diende ruim 20 jaar in de Marine. Na zijn ontslag uit de zeedienst werkte hij nog bij het ministerie van Economische Zaken. In dienst van de VVD hield hij zich bezig met de relatie tussen Nederland en Indonesië in de Nederlands-Indonesische Unie, waarbij hij de zijde koos van de Republiek der Zuid-Molukken. Ook bestookte hij tijdens de Nieuw-Guineacrisis het ministerie van Buitenlandse Zaken met tal van nota's. Het archief bevat voornamelijk stukken betreffende de Indonesië en de kwestie Nieuw-Guinea.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Hendrik Thomas Hoffmann werd op 18 juli 1898 in Amsterdam geboren. Hij begon zijn loopbaan op 5 september 1915 bij de Marine, waar hij weldra luitenant ter zee werd. Herhaaldelijk bezocht hij Nederlands-Indië, en hij verbleef tijdelijk op het eiland Ambon. Na zijn ontslag op 16 oktober 1935 studeerde hij accountancy bij Accountantsbureau Th.van Hoorn, en werkte daar als assistent-accountant. In 1940 werd hij chef planning van het Rijksbreau voor Huiden en Leder te Amsterdam. Na de opheffing van dit bureau in 1950 werd hij benoemd tot referendaris bij ministerie van Economische Zaken, waar hij een functie kreeg bij het directoraat-generaal voor de Buitenlandse Economische Betrekkingen. Hij overleed aan een hartaanval tijdens zijn werk op kantoor op 7 december 1960.
Buiten zijn ambtswerkzaamheden hield hij zich bezig met politieke activiteiten, waarbij niet alleen de nationale economie, maar ook de toestand van het voormalig Nederlands-Indië zijn aandacht had. Als deelnemer van een gespreksgroep voor bestuursvraagstukken van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie hield hij zich vooral bezig met de relatie tussen Nederland en Indonesië in de Nederlands-Indonesische Unie. Hij koos de zijde van de Republiek der Zuid-Molukken, toen deze zich uit verzet tegen de centralisatiepolitiek van president Sukarno onafhankelijk verklaarde en verleende daadwerkelijke hulp aan Ambonezen, die naar Nederland vluchtten. In een onafhankelijke Zuidmolukse staat zag hij niet alleen een verwezenlijking van het zelfbeschikkingsrecht van de volkeren, maar ook de mogelijkheid van een anticommunistische bufferzone tussen Indonesië, dat onder de invloed van China dreigde te raken, en Australië en Nederlands Nieuw-Guinea.
Dit bleek uit zijn in brochurevorm uitgegeven nota's "De Nederlands-Indonesische Unie" van 1953 en "Opmerkingen betreffende het probleem Indonesië en Nieuw-Guinea" van 1955, die hij doorzond aan de V.V.D. en aan geestverwanten als K. van Rijckevorssel en J.W. Meyer Ranneft. Deze brochures werden gevolgd door "Aanvullingsbladen", periodiek verschijnende bulletins met nieuws uit tijdschriften over Indonesië, Nieuw-Guinea, het communisme in de Derde Wereld, maar ook over het communisme in West-Europa en het probleem van nationale minderheden aldaar (Zuid-Tirol). Hij probeerde op deze manier door de verzameling van documentatiemateriaal de regeringspolitiek te beïnvloeden. Zo bestookte hij tijdens de Nieuw-Guineacrisis het ministerie van Buitenlandse Zaken met tal van nota's.
Bovendien voorzag hij het ministerie van Defensie van politieke en economische analyses betreffende Indonesie. Na zijn overlijden ontving de familie van admiraal Helfrich een persoonlijk dankbrief daarvoor.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Na het overlijden van Hoffmann zijn de stukken, hoofdzakelijk betrekking hebbend op zijn Indonesische activiteiten, in beheer gekomen bij de Afdeling Documentatie van de Directie Nederlands Nieuw-Guinea van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Na opheffing van deze afdeling zijn de stukken ondergebracht bij het bureau semistatische archieven overzeese rijksdelen (SAOR), destijds gevestigd Leeghwaterstraat 125, Den Haag.
De beheerder van de semistatische archieven overzeese rijksdelen droeg de papieren in oktober 1973 over aan het Algemeen Rijksarchief. ( Correspondentie van de Tweede Afdeling, 1973 D 9.91. )
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
In 1974 werden de stukken geïnventariseerd door drs. J.A.A. Bervoets, chartermeester bij de Tweede Afdeling.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 257 H.Th. Hoffmann, nummer toegang 2.21.087, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Hoffmann, 2.21.087, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar