Terug naar zoekresultaten

2.02.03 Inventaris van het archief van het Kabinet des Konings, 1813-1840 (bruikleen 1963)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.02.03
Inventaris van het archief van het Kabinet des Konings, 1813-1840 (bruikleen 1963)

Auteur

Th. Clemens, H.A.J. van Schie

Versie

15-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1977 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Staatssecretarie; Kabinet des Konings
KdK, 1816-1840

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1816-1840

Archiefbloknummer

H24016

Omvang

; 104 inventarisnummer(s) 0,75 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, gedrukte en getypte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Kabinet des Konings

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het oude Kabinet van de Koning was een soort van privé-secretariaat van de koning. Samen met de Staatssecretarie, die belast was met de uitgifte van Koninklijke besluiten en wetten, vormde dit orgaan het nieuwe Kabinet des Konings dat per 1 januari 1841 werd ingesteld door koning Willem II.
In het archief bevinden zich onder andere stukken betreffende kerkelijke zaken, waterstaat, onderwijs en pers, Belgische aangelegenheden, buitenlandse zaken, financiën, handel, nijverheid en bankwezen, justitie, koloniën (met stukken over zowel de Oost Indische als de West Indische Koloniën), oorlog, en stukken over de staatssecretarie.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
Het Koninklijk Huisarchief heeft deze archivalia ná 1945 verworven. ( Zie mr. L. Roppe, Over de geschiedenis der Lage Landen ... Een weinig bekende archiefbewaarplaats in "Wetenschappelijke Tijdingen, Orgaan van de Vereeniging voor wetenschap" te Gent, 22ste jaargang, 1962 kolom 1-6, en ook J. Steur, Archief van koning Willem I te Neuwied, in :Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden" te Den Haag/Antwerpen, 17e deel, 1963, p.221-222. ) Vele stukken dragen sporen van schimmels en vocht. De schade is echter niet aanzienlijk. Tegen verdere beschadiging zijn conserverende maatregelen genomen.
In 1963 werd van het Koninklijk Huisarchief een aantal pakken archivalia in bruikleen ontvangen, met stukken afkomstig uit het archief van het Kabinet des Konings. ( Zie archief van de Algemene Rijksarchivaris, correspondentie 1963 nrs. A 276 en B 282. )
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De inventariseringswerkzaamheden zijn in eerste instantie verricht door J. Steur.
Toen later enige herzieningen in de ordening wenselijk geacht werden, hebben H. van Schie en Th. Clemens daaraan hun medewerking gegeven. Laatstgenoemde heeft, in het kader van zijn onderzoek naar de bronnen voor de bestudering van de verhouding kerken en overige samenleving in Nederland tussen 1795 en c. 1850, de stukken betreffende kerkelijke zaken voor zijn rekening genomen, terwijl Van Schie de overige stukken heeft bewerkt. Bij deze latere inventarisatie zijn de stukken ingedeeld volgens het schema van de inventaris van het hoofdbestanddeel van het archief van het Kabinet des Konings. ( H. Bonder, De archieven van de Algemene Staatsecretarie en van het Kabinet des Konings met de daarbij gedeponeerde archieven over 1813-1840, 's-Gravenhage 1938. ) Tevens is de nummering aangepast (1-123 volgens Steur wordt 6810-6913 volgens Clemens/Van Schie). ( Zie inventarisatiedossier, nr. D 8.60/1977. )
In dit archiefbestanddeel bevinden zich een groot aantal ongedateerde stukken, waarvan het onmogelijk was ze alle met 100% zekerheid te determineren. Men houde hiermee bij het gebruik van deze stukken rekening.
Tenslotte zij nog vermeld dat van een aantal stukken de tekst of varianten ervan, zoals die uit andere bronnen zijn overgekomen, geheel of gedeeltelijk zijn afgedrukt, met name in H.T. Colenbrander, Gedenkstukken der algemene geschiedenis van Nederland, deel IX, 2.
Ordening van het archief Oorspronkelijk ( Zie archief van de voormalige Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief, correspondentie, 1961, nr.111. ) waren deze stukken samengevoegd - los of in omslagen - tot een vijftal pakken met de volgende inhoud:
  • brieven van verschillende personen aan koning Willem I, 1816-1842;
  • twintigtal omslagen met stukken van uiteenlopende aard;
  • stukken betreffende kerkelijke zaken, 1816-1830;
  • omslagen en losse stukken van uiteenlopende aard;
  • stukken betreffende de Citadel van Antwerpen, 1831.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Staatssecretarie; Kabinet des Konings, nummer toegang 2.02.03, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, KdK, 1816-1840, 2.02.03, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar