Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Beelden online dankzij overeenkomst Pictoright

In de fotocollectie van het Nationaal Archief staan maar liefst 1 miljoen beelden.  Een deel hiervan is niet rechtenvrij. Dit heeft consequenties voor het gebruik. Door een overeenkomst tussen het Nationaal Archief en de rechtenorganisatie Pictoright is het toch mogelijk deze beelden online te tonen, zonder daarbij de belangen (zoals auteursrechten) van de betrokken rechthebbenden te schaden.

Inhoud van de overeenkomst

De afspraken met Pictoright gaan puur over het online tonen van niet-rechtenvrije beelden door het Nationaal Archief. Ze gaan dus niet over gebruik door derden. De overeenkomst geeft het Nationaal Archief het recht om beelden van fotografen die aangesloten zijn bij Pictoright te tonen in de fotocollectie van de website gahetna.nl. Daarnaast geldt voor het Nationaal Archief een vrijwaring voor het beschikbaar stellen van beelden waarvan de rechthebbenden onbekend zijn..

Beelden voor de Toekomst

De overeenkomst is gemaakt in het kader van het project Beelden voor de Toekomst. Binnen Beelden voor de Toekomst redden vier instellingen (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Stichting Nederland Kennisland, Nationaal Archief en EYE Film Instituut Nederland) een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in