Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Afbeeldingen

Fotocollectie

Het Nationaal Archief beheert miljoenen historische foto’s en negatieven. Naar schatting beslaat de collectie nu zo’n 15 miljoen foto’s, negatieven en dia’s. De fotocollectie is enorm in omvang toegenomen nadat de collectie van het Spaarnestad fotoarchief tussen 2009 en 2011 werd overgedragen aan het archief.

Ruim één miljoen foto's kunt u online bekijken. U kunt eenvoudig zoeken op trefwoord, of uitgebreid zoeken op datum, locatie of inventarisnummer.

400.000 foto's vrij te downloaden en gebruiken

Ruim 400.000 foto's kunt u gratis op hoge resolutie downloaden en gebruiken. De spelregels voor het gebruik kunt u lezen bij het downloaden. De meeste van deze foto's zijn door het Nationaal Archief beschikbaar gesteld onder de CC0 licentie. U mag de foto's gebruiken, mits u het Nationaal Archief als bron en de fotograaf vermeldt.

U herkent deze foto's aan het beschikbaar zijn van een downloadknop en aan de CC0 licentie.

Bekijk de ruim 400.000 vrij te downloaden foto's

Kaartencollectie

Het Nationaal archief beheert niet alleen 125 strekkende kilometer archiefstukken maar ook de grootste en belangrijkste collectie kaarten en tekeningen in Nederland. Die collectie bestaat uit zo’n 300.000 items verdeeld over 100 archieven en gaat terug tot de late middeleeuwen.

Ruim 6000 kaarten kunt u online bekijken. Ook hier kunt u kunt eenvoudig zoeken op trefwoord, of uitgebreid zoeken op datum, locatie of inventarisnummer.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in