Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven

Tentoonstelling 16.10.2013 - 29.06.2014, verlengd t/m 4 januari 2015

Op 16 oktober opende koning Willem Alexander de deuren van de tentoonstelling Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven. Deze tentoonstelling presenteert de omvangrijke archiefcollectie op verrassende, vernieuwende en unieke wijze.

Verhalen over bijvoorbeeld een Haags schandaal in de 18e eeuw, avonturen van een koopmanszoon in West-Indië, inburgeren in de jaren na de Tweede Wereldoorlog en de effecten van een nieuwe scheidingswet in de jaren '60 en '70. Aan de hand van originele documenten, foto's en kaarten wordt de bezoeker meegenomen langs 11 verhalen die elk een stukje Nederlandse geschiedenis belichten.

Elk verhaal heeft zijn eigen ruimte waarin niet alleen de originele foto's, kaarten en documenten centraal staan maar waar ook een kunstenaar zijn interpretatie van het verhaal geeft.

Het geheugenpaleis wint Museums + Heritage Awards 2014

De tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven van het Nationaal Archief heeft de Engelse Museums + Heritage Awards for Excellence 2014 gewonnen. De jury prees Het geheugenpaleis vanwege de innovatieve manier van tentoonstellen en het zetten van ‘een nieuwe standaard’. Het winnen van de Museums + Heritage Award 2014 is mede aanleiding om de tentoonstelling Het geheugenpaleis te verlengen t/m 4 januari 2015.

Introductievideo Het geheugenpaleis

Entreeprijzen en openingstijden

Onderwijs en Het geheugenpaleis

Verhalen uit de tentoonstelling

Activiteiten bij Het geheugenpaleis

Publicaties

Fondsen

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in