Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Informatiecentrum

Het Informatiecentrum van het Nationaal Archief is de plek voor een eerste kennismaking met de rijke archiefcollectie. Bovendien vormt het modern ingerichte centrum een uitstekend startpunt voor uw onderzoek. Het Informatiecentrum is voor iedereen gratis toegankelijk. 

Handbibliotheek

In het Informatiecentrum kunt u een uitgebreide handbibliotheek raadplegen. Hier zijn belangrijke bronnenuitgaven en overzichtswerken te vinden voor de meest populaire onderzoeksthema’s, zoals de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië.

Boeken uit de handbibliotheek mogen worden meegenomen naar de Studiezaal.

Online onderzoek

Verder staat hier een groot aantal computers tot uw beschikking. Deze kunt u gebruiken om te zoeken in de online archiefinventarissen, indexen en de vele thematische onderzoeksgidsen van het Nationaal Archief. Vindt u archiefstukken die u wilt inzien? Deze kunt u dan direct reserveren.

Een klein deel van de collectie is digitaal beschikbaar, zoals foto’s, een deel van de kaartcollectie en de Doop-, Trouw- en Begraafboeken (DTB’s) van de kleinere gemeentes in Zuid-Holland. Een indicatie van de aanwezige digitale bestanden vindt u bij de veelgestelde vragen. Ook deze bestanden zijn via de website te bekijken.

Raadplegen originelen in de studiezaal

Het is niet mogelijk om originele archiefstukken in het Informatiecentrum in te zien. Dat kan alleen in de Studiezaal.

Is het uw eerste bezoek aan het Nationaal Archief? Dan dient u eerst aan de informatiebalie een bezoekerspasje te laten maken. Dat kan alleen op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. Met de bezoekerspas krijgt u toegang tot de Studiezaal, waar u de originele documenten kunt raadplegen. Deze dient u eerst te reserveren via de website. De wachttijd bedraagt een half uur.

Denk eraan: jassen en tassen mogen niet mee in de Studiezaal. Bekijk vooraf de huisregels (PDF, 1,01MB).
Achter de informatiebalie vindt u een garderobe met kluisjes.

Vragen

In het Informatiecentrum zijn gastheren/gastvrouwen aanwezig om u te assisteren. Als u inhoudelijke vragen heeft over archiefcollecties of inventarissen, dan kunt u die stellen aan de archiefmedewerker achter de informatiebalie.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in