Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Evenementen

 • Filatelie Café te gast in het Nationaal Archief

  13 november 2016 - 14 mei 2017
  Filatelie cafe

  In het najaar van 2016 gaat het Filatelie Café van het Museum voor Communicatie weer van start. Wegens de tijdelijke sluiting van het museum in verband met de vernieuwing is het Filatelie Café dit seizoen te gast in het Nationaal Archief in Den Haag.

  Lees meer
 • Alexander Geelen & Tristan Mostert: Hoe duur was de Peper?

  7 maart 2017
  Tristan Mostert

  Voor de één is de VOC een bron van nationale trots, voor de ander een afkorting die vooral weerzin oproept. De VOC staat voor economische vooruitgang, wereldhandel en innovatie maar ook voor volkerenmoord, massaslachting en slavernij.

  Lees meer
 • Abdelkader Benali: In de voetsporen van de VOC

  12 maart 2017
  Abdelkader Benali

  Op 5 augustus 1763 zinkt het VOC-schip de Amstelveen voor de kust van Oman. Dertig opvarenden overleven de schipbreuk, gaan aan land en lopen 500 km om de bewoonDe wereld te bereiken. In 2013 maakt schrijver Abdelkader Benali dezelfde reis door Oman. In de lezing vertelt Benali over zijn fascinatie voor dit gedeelde verleden met Oman.

  Lees meer
 • Workshops in het Nationaal Archief

  25 februari 2017 - 30 april 2017
  Kinderen tijdens een workshop

  In de Voorjaars- en Meivakantie kun je bij het Nationaal Archief deelnemen aan verschillende workshops. De workshops zijn geschikt voor iedereen van 8 – 88 jaar.

  Lees meer
 • Bladeren op zaal

  5 maart 2017 - 4 juni 2017
  Bladeren op zaal, foto: Anne Reitsema

  In de tentoonstelling liggen archiefstukken in een vitrine op één pagina open. Tijdens het bladeren op zaal halen een restaurator en inhoudelijk deskundige in bijzijn van het publiek een archiefstuk uit de vitrine en vertellen u er alles over. U ontdekt hoe eeuwenoude documenten zo goed mogelijk worden bewaard en welke verhalen achter de bladzijden schuilgaan.

  Lees meer
 • Vooroudercursus

  10 juni 2017
  Vooroudercursus, Foto: Anne Reitsema

  Benieuwd of u VOC-voorouders heeft? Deze studiedag biedt een eerste kennismaking met genealogisch onderzoek in historische documenten van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en het Nationaal Archief. U krijgt een rondleiding door de tentoonstelling en gaat onder leiding van een coach zelf zoeken in onder andere VOC-bronnen.

  Lees meer
 • Lezingen tijdens De Wereld van de VOC

  12 maart 2017 - 25 juni 2017
  Jeroen Bos & Anneke Groen

  Tijdens onze tentoonstelling De Wereld van de VOC zullen zes lezingen worden gegeven. Onder andere Abdelkader Benali en Nelleke Noordervliet vertellen over de VOC. Maak gebruik van ons abonnement lezingen: Kies 3 van de 6 lezingen en betaal € 22,50 in plaats van € 30,-

  Lees meer
 • Rondleidingen

  26 februari 2017 - 7 januari 2018
  Een kijkje achter de schermen

  Iedere zondag van 13.00 - 15.30 uur zijn er rondleidingen te volgen in het Nationaal Archief.

  Lees meer
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in