Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Zes culturele organisaties lanceren Digitale Scheurkalender


Den Haag

Een digitale cultuursnack voor in de klas

Vandaag lanceert het Nationaal Archief in samenwerking met het Kröller-Müller Museum, het Mauritshuis, Van Abbemuseum, Nederlands Openluchtmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de landelijke editie van de Digitale Scheurkalender. Op het nieuwe platform www.digitalescheurkalender.com krijgen scholen gratis toegang tot deze nieuwe applicatie voor in de klas.  

Digitale Scheurkalender

De Digitale Scheurkalender is een concept van het Kröller-Müller Museum. Het is speciaal ontwikkeld voor het digitale schoolbord als een leuke en laagdrempelige kennismaking met kunst. De applicatie is een inspirerend tussendoortje, dat op elk moment van de dag kan worden ingezet, ook los van een kunstproject of een gepland museumbezoek. Het project werd bekroond met de eerste nationale Museum Educatieprijs, geïnitieerd door minister Bussemaker en uitgereikt door de Taskforce Museumeducatie. Het Kröller-Müller Museum heeft de geldprijs van 50.000 euro gebruikt om het concept te delen en verder te ontwikkelen met collega’s.

Landelijke editie

Het afgelopen jaar werkte het museum samen met het Mauritshuis, het Van Abbemuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en het Nationaal Archief om een landelijke editie van de Digitale Scheurkalender te ontwikkelen. De kalender Schatten in de klas bevat een mix van fotografie, wetenschap, cultureel erfgoed en beeldende kunst: van een toverlantaarn en een oude schooltas tot Rembrandt en Vincent van Gogh. Het Nationaal Archief heeft een kalenderblad met opdrachten over fotografe en wereldreizigster Alexine Tinne (1835-1869)  toegevoegd aan de kalender. Alexine Tinne is al vroeg geïnteresseerd in het nieuwe medium van de fotografie. In en rondom haar huis aan het Lange Voorhout 32 in Den Haag experimenteert zij volop met verschillende soorten opnames.

Alle basisscholen in Nederland en geïnteresseerden kunnen de kalender gratis bekijken en gebruiken, als een verrassende cultuursnack in het klaslokaal.

Redactioneel bericht: 
Noot voor de redactie: meer informatie over de Digitale Scheurkalender ontvangt u via martine.bartels@nationaalarchief.nl Toegang: www.digitalescheurkalender.com, wachtwoord: nederland Foto: Alexine Tinne. Zelfportret in de tuin van haar huis. Albuminedruk, 1860. Nationaal Archief. Meer beeldmateriaal m.b.t. de digitale scheurkalender https://imagebank.krollermuller.nl/share/314856DB-22CE-4ED7-A138EF142EBB7711/
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in