Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Ontvangst 10.000ste leerling in De wereld van de VOC


Den Haag

Tentoonstelling Nationaal Archief verlengd t/m 24 juni 2018

Sinds de opening van de tentoonstelling De wereld van de VOC in het Nationaal Archief hebben veel scholen grote interesse in het educatieve programma. Vandaag ontving het Nationaal Archief de 10.000ste leerling. Groep 6, 7, 8 van Jenaplanschool de Wilgenhoek uit Leerdam werden vanmorgen verrast met een bijzondere begroeting in het Nationaal Archief door Irene Gerrits, directeur collectie en publiek. Naast een ingelijste reproductie van een kaart van Vingboons, kreeg de hele klas een presentje.

Maran (11 jaar): Ik vind het erg leuk om hier te zijn, want ik hou zo van geschiedenis.

Verlenging t/m 24 juni 2018

Het Nationaal Archief wil veel meer scholen de kans geven om een van de VOC-programma’s te volgen. Daarom is besloten om de tentoonstelling te verlengen tot en met 24 juni 2018. Het educatieve programma voor de bovenbouw van het basisonderwijs en voor de onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs heet Snapback: van scheepsmaatje tot directeur bij de VOC. Met een minitablet in de hand lopen de leerlingen in kleine groepjes verschillende routes. Ieder groepje krijgt een andere rol. Onderweg verzamelen ze informatie, voeren opdrachten uit en maken filmpjes, foto’s en geluidsopnames. Leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs kunnen ook het programma Schatgraven in het VOC-archief volgen. De leerlingen duiken aan de hand van originele archiefstukken de geschiedenis in van VOC-schip de Geldermalsen. www.gahetna.nl/onderwijs

De wereld van de VOC

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) heeft bijna tweehonderd jaar bestaan, vanaf de oprichting in 1602 tot aan 1798. Het archief van de VOC wordt al jaren gebruikt door onderzoekers uit binnen- en buitenland. Een deel van de topstukken uit dit bijzondere archief staat centraal in de tentoonstelling De wereld van de VOC. De bezoeker gaat op ontdekkingsreis langs bijzondere kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd. De VOC is een begrip in Nederland en daar buiten, maar roept naast trots ook negatieve emoties op als het gaat om de erkenning van slavernij en onderdrukking. Tegenover het succesverhaal van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd, staan verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking.

Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 137 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 440 terabyte aan digitale bestanden vormen het geheugen van Nederland. Of het nu het archief van ons parlement, de VOC of de KNVB is; het is te vinden in het Nationaal Archief.

De wereld van de VOC

Tot en met 24 juni 2018

Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag.

www.gahetna.nl

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in