Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Fascinatie tv-kok Danny Jansen voor VOC-recepten


Den Haag

Op zondag 25 juni geeft Danny Jansen, tv-kok 24Kitchen, in het kader van de tentoonstelling De wereld van de VOC een lezing in het Nationaal Archief. Jansen is een fervent verzamelaar van historische kookboeken. Zijn oudste geschrift komt uit 1620. Wat fascineert hem zo aan historische recepten? Tijdens deze lezing vertelt Jansen waar deze interesse vandaan komt en bereidt hij een gerecht geïnspireerd op een recept uit de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). 

VOC-recepten 

De VOC werd opgericht om handel te drijven in specerijen. Peper, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel kwamen terecht in de Nederlandse keuken. Maar wat werd ermee gedaan? Was het allemaal wel zo smakelijk? Zouden we de kookkunsten uit deze tijd nu nog kunnen waarderen? Jansen gaat in op deze vragen, maar laat ook aan de hand van archiefstukken zien wat er tijdens de lange reis naar de Oost werd gegeten. Er was een groot verschil tussen de maaltijden ‘achter de mast’, waar de hogere officieren van een gedekte tafel aten en in comfortabele hutten sliepen en het eten ‘voor de mast’, de plek van de soldaten, matrozen en scheepsjongens.    

Danny Jansen

Al op de middelbare school weet Danny Jansen dat hij kok wil worden. Na zijn middelbare school volgt hij een opleiding tot kok in Breda. Hij richt zich op de zoete wereld van de patisserie en wordt bij verschillende restaurants en hotels chef-patissier. In 2001 krijgt Jansen de kans om voor het veelbekeken televisieprogramma Life & Cooking te werken. Tien jaar later gaat hij aan de slag als presentator bij de populaire kookzender 24Kitchen. 

Tijd: 13.00 – 14.00 uur

Kosten: € 10,- inclusief entree De wereld van de VOC en koffie/thee

Aanmelden via: events@nationaalarchief.nl

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in