Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Tabee Indië: Verhalen van Indische repatrianten in het Verhalenarchief


Den Haag

De website het Verhalenarchief van het Nationaal Archief is onlangs gestart met het verzamelen van persoonlijke verhalen en ervaringen van repatrianten uit Nederlands-Indië. In de periode van direct na de Tweede Wereldoorlog tot in het jaar 1970 nemen ruim 300.000 mensen afscheid van Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). Veelal noodgedwongen vertrekken zij naar Nederland. Een onrustige en moeilijke periode breekt voor hen aan. Onder de naam ‘Tabee Indië’ verzamelt het Nationaal Archief persoonlijke verhalen uit en over deze tijd.

Achtergrond

Het definitieve einde van het koloniale Nederlands-Indië betekent het begin van een grootscheepse verhuizing van Indische Nederlanders naar Nederland. Door de ineenstorting van het koloniale systeem en hun moeilijke positie in de Republiek Indonesië, zien velen van hen verhuizen naar het ‘vaderland’ als hun enige optie.

Nederland is in die periode een land van wederopbouw. Schaarste aan voedsel, brandstof en woningen beheersen het dagelijks leven na de Tweede Wereldoorlog. De huisvesting van de duizenden gezinnen uit Indië zijn daardoor een probleem voor de Nederlandse overheid. Veel van de ‘repatrianten’ hebben geen familie of kennissen in Nederland bij wie zij terecht kunnen – bovendien heerst woningnood. Waar moeten al die mensen worden gehuisvest? De overheid beantwoordt deze vraag met de zogenaamde ‘contractpensions’.

De groep Indische Nederlanders wordt inmiddels gezien als een van de meest geïntegreerde groep allochtone Nederlanders. Maar is deze aanpassing inderdaad zo geruisloos verlopen, zoals vaak wordt beweerd? Het Verhalenarchief Tabee Indië is op zoek naar het antwoord hierop, en hoopt dat door middel van persoonlijke verhalen te vinden.

Nationaal Archief op de Tong Tong Fair

Naast publicatie op deze website, wordt het Verhalenarchief ‘Tabee Indië’ van 22 mei t/m 2 juni gepresenteerd op de Tong Tong Fair in Den Haag, de grootste Indische happening van de wereld. Bezoekers van de Fair worden uitgenodigd om bij de speciale archiefkast, gemaakt door kunstenaars Willemijn Schellekens en Ola Szostak, te komen kijken, luisteren en vertellen over hun herinneringen aan hun repatriëring vanuit Nederlands-Indië. De persoonlijke verhalen die hier worden verzameld, worden op de website hetverhalenarchief.nl gepubliceerd.

Tentoonstelling Het geheugenpaleis

Het Verhalenarchief is vanaf 16 oktober ook te zien in de tentoonstelling Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven. In deze tentoonstelling worden 11 verhalen verteld, waaronder het verhaal over de repatriëring van Indische Nederlanders en de opvang in contractpensions. Kijk voor meer informatie over Het geheugenpaleis op de webexpo op deze website.

Vertel het NA in het Verhalenarchief

Het Verhalenarchief is een website van het Nationaal Archief. Sinds 2009 vertelt en verzamelt het Verhalenarchief thematisch verhalen: van de bevrijding, de eerste gastarbeiders en de Nederlandse geschiedenis in New York. Met deze verhalen kleurt het Verhalenarchief de ‘grote geschiedenis’ van Nederland in. Iedereen die zijn verhaal wil vertellen is welkom op het Verhalenarchief.

 

Redactioneel bericht

Voor meer informatie: Martine.Bartels@nationaalarchief.nl, tel. 070 3315511.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in