Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Turkse ambassadeur opent tentoonstelling De Prins en de Pasja


Den Haag

De Turkse ambassadeur, Zijne Excellentie de heer Uğur Doğan, opent op 22 maart de tentoonstelling De Prins en de Pasja, 400 jaar Nederland-Turkije in De Verdieping van Nederland (gezamenlijke tentoonstellingsruimte van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek). In 2012 staat de 400 jaar lange relatie tussen Nederland en Turkije centraal.

Het was in 1612 de Nederlandse diplomaat Cornelis Haga die van de Turkse sultan Ahmed I het recht verkreeg om onder Nederlandse vlag handel te drijven in het Ottomaanse Rijk, vastgelegd in een zogenaamde ‘ahitname’. Dit prachtig versierde document en vele andere unieke documenten uit de collectie van het Nationaal Archief zijn te bewonderen in de tentoonstelling De Prins en de Pasja.

Ahitname

Het document dat de Turkse Sultan ondertekende en aan de Nederlandse ambassadeur meegaf, wordt in het Turks ahitname genoemd. Een ahitname was een eenzijdige verklaring van de Turkse sultan, waarmee hij Nederland vrije handel en een vergunning voor vestiging toekende. Deze privileges kregen alleen niet-moslimlanden die een vriendelijke relatie met de sultan onderhielden. Daarmee kwam Nederland in een select gezelschap van drie andere landen met deze privileges: Frankrijk, Engeland en Venetië.

Debat en lezingen

Naast de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief de komende maanden diverse lezingen, activiteiten en een debat over de invloed van Nederland op jonge Turkse Nederlanders. Hierbij zullen o.a. politica Nebahat Albayrak en auteur Sevtap Baycili aanschuiven. Osmaans-Turks deskundige dr. Jan Schmidt en historisch onderzoeker drs. Mehmet Tütüncü geven een lezing.  Een compleet overzicht van onze programmering is te lezen op www.gahetna.nl.

De Verdieping van Nederland

De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Direct naast Den Haag CS. Voor openingstijden en overige informatie, ga naar www.deverdiepingvannederland.nl.

Redactioneel bericht: 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nationaal Archief: Birgit Broer
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in