Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Laatste maand voor open data app contest


Den Haag

Afgelopen zomer presenteerde het Nationaal Archief, partner in Beelden voor de Toekomst, een collectie van ruim 140 duizend beelden tijdens de Hack de Overheid hackathon. De beelden, afkomstig uit de Anefo persfotocollectie, zijn als open data beschikbaar voor ontwikkelaars die er apps mee kunnen bouwen. Het Nationaal Archief stelt een prijs van € 2.500 beschikbaar voor het meest vernieuwende product dat bestemd is voor doelgroepen die nog weinig gebruik maken van het archief. De competitie gaat in december zijn laatste maand in.

App-competitie

Deze eerste app-competitie met culturele data is gelanceerd tijdens de hackathons die het netwerk Open Cultuur Data organiseerde. Meer dan 100 ontwikkelaars zijn uitgedaagd apps te maken die bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik van culturele instellingen. Naast het Nationaal Archief lanceerden onder andere het Rijksmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Regionaal Archief Nijmegen collecties open cultuurdata.

Speerpunt

Het Nationaal Archief ziet het als speerpunt data open te stellen en voor hergebruik beschikbaar te maken. “Met open data krijgen de controleurs van onze democratie, onderzoekers en journalisten en private hergebruikers van informatie een enorme rijkdom aan bronnen tot hun beschikking”, is Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief, van mening. Door samenwerking met Open Cultuur Data wordt een grote groep ontwikkelaars bereikt. De apps die zij bouwen, maken cultuur voor een breed publiek toegankelijk.

Collectie

De ruim 140.000 foto’s zijn afkomstig uit het archief van fotopersbureau Anefo. Ze komen ter beschikking als open cultuurdata onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen (CC-BY-SA) licentie. De bijbehorende metadata (beschrijvende data) van de foto’s komt beschikbaar onder een CC0 licentie. De set bevat een doorsnede van het Nederlandse politieke, maatschappelijke en culturele leven tussen 1959 en 1989. Het nieuws uit de jaren zestig, zeventig en tachtig is door de Anefo-fotografen vastgelegd: van groot nieuws zoals Koninklijke huwelijken, politieke crises en Europees kampioenschappen tot klein nieuws zoals gekantelde vrachtwagens op de snelweg, volle stranden tijdens de eerste hittegolf van het jaar en de brandweer die een poes uit een brandend huis haalt.

Laatste maand

De deadline voor de competitie is 31 december 2012, waarna in januari een professionele jury zal beoordelen welke inzending de prijs van € 2.500 in de wacht sleept.

Meer weten?

Informatie over de competitie, de prijs en/of de collectie: Tim de Haan, 070-3315400 of tim.de.haan@nationaalarchief.nl Informatie over Beelden voor de Toekomst: Thijs van Exel, 06-24361057 / te@kl.nl

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in