Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief voegt websites samen


Den Haag

Het Nationaal Archief gaat de huidige twee websites nationaalarchief.nl en gahetna.nl fuseren tot één website: www.nationaalarchief.nl. Voor het zoeken in de collectie en het reserveren van archiefstukken blijft gahetna.nl tot ook deze functionaliteit gerealiseerd is in de lucht.

In het Nationaal Archief vindt u antwoorden op vragen over onze geschiedenis en onze samenleving. We helpen u aan nieuwe inzichten door u altijd en overal toegang te geven tot ons nationaal geheugen. Fysiek, maar ook digitaal. Reden om onze eigen websites onder handen te nemen.

Archiveren, Beleven en Onderzoeken

Op onze verbeterde website vindt u informatie over onze collectie, culturele programmering en educatieve programma’s. Ook leest u hier meer over onze taak als archiefinstelling en rol als kennispartner.

Het uiteindelijke www.nationaalarchief.nl bestaat uit drie onderdelen; Archiveren, Beleven en Onderzoeken. Zo bieden wij onze diensten en producten overzichtelijker aan. De eerste twee onderdelen hebben we nu online gezet. Indeling, content en vorm van archiveren en beleven zijn verbeterd.

Open tijdens verbouwing: het onderdeel ‘Onderzoeken’

Binnen het onderdeel Onderzoeken vindt u onze collectie. Onze bedoeling is de gebruikerservaring te optimaliseren. We gaan zorgen dat u via verschillende ingangen de informatie die u zoekt makkelijker en sneller kunt vinden en gebruiken. Bovendien wordt de gedigitaliseerde collectie fors uitgebreid. Onder andere de VOC-archieven komen hierdoor in hun totaliteit online. Vanwege de omvang van onze collectie, kunnen we niet over één nacht ijs gaan. We zetten alles pas over als we zeker weten dat het er beter van is geworden.

Wat staat waar?

  • Wilt u meer weten over onze tentoonstellingen, publicaties, culturele activiteiten? Ga dan naar ‘Beleven’.
  • Meer weten over hoe lang, hoe en waarom archiefstukken moeten worden bewaard? Ga dan naar ‘Archiveren’.
  • Gebruik maken van de collectie? Ga naar ‘Onderzoeken’, de startplek voor archiefonderzoek. Dit is nu nog in de vertrouwde omgeving op www.gahetna.nl te vinden. Via de knop Onderzoeken wordt u automatisch doorgelinkt. 
  • Alle informatie over ons educatieve aanbod zit achter de oranje button rechts bovenaan de homepage met daarop ‘Onderwijs’.

Laat ons weten wat u ervan vindt!

We nodigen u van harte uit ons te laten weten wat u van de vernieuwde website www.nationaalarchief.nl vindt. Dat kan via de feedbackknop aan de rechterzijde van het scherm. Laat ons weten wat er goed werkt, of wat juist niet, en welke verbeteringsmogelijkheden u ziet.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in