Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Website ArchievenWO2 gaat verder in website Oorlogsbronnen


Den Haag

Half november worden de archiefbeschrijvingen uit www.archievenwo2.nl opgenomen in de website van het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) www.oorlogsbronnen.nl. De website archievenwo2.nl komt op den duur te vervallen.

ArchievenWO2

In 2010 sloegen 225 archiefinstellingen samen met het Nationaal Archief en het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) de handen ineen tijdens het programma Erfgoed van de Oorlog en lanceerden de website Archievenwo2.nl. Deze website biedt met ruim 4200 archiefbeschrijvingen een overzicht van fysiek verspreide oorlogsarchieven en is voor veel mensen het centrale startpunt voor WO2-archiefonderzoek. Na zeven jaar is het tijd voor een technische en inhoudelijke vernieuwing

Netwerk Oorlogsbronnen

Inmiddels werken ruim 430 erfgoedinstellingen, waaronder het Nationaal Archief, samen in het programma Netwerk Oorlogsbronnen om de verspreide WO2-collecties digitaal beter vindbaar en bruikbaar te maken. Het programma wordt gefaciliteerd door het NIOD en gefinancierd door het Ministerie van VWS, het Vfonds en het VSBfonds.

Over naar Oorlogsbronnen.nl

De 4200 archiefbeschrijvingen uit archievenwo2.nl worden vanaf half november opgenomen in de collectie-portal van het Netwerk Oorlogsbronnen. In deze portal worden tientallen collecties aan elkaar gekoppeld met behulp van linked datatechnieken. Miljoenen bronnen zijn zo beter vindbaar en kunnen in een bredere context worden geplaatst. Het beheer en de duurzaamheid van deze nationale WO2-collecties zijn op deze manier gewaarborgd en de content wordt waar mogelijk geüpdatet.

Zoeken op thema

De thematische informatie uit archievenwo2.nl wordt overgenomen en verrijkt via oorlogsbronnen.nl/thema. Daar kan gezocht worden op trefwoord. In het zoekresultatenoverzicht worden ook foto’s, museale objecten, interviews en meer getoond. Deze resultaten kunnen desgewenst gefilterd worden.

Voorbeeld:

Stel u zoekt op het thema ‘luchtbescherming’ dan levert dat op archievenwo2.nl  682 archiefnummers op. Dezelfde zoekopdracht levert in de nieuwe situatie bijna 5000 hits op. 

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in