Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

VOC-voorouders


Den Haag

Veel Nederlanders stammen af van een VOC-opvarende of zelfs van een oprichter van de VOC zonder zich dat bewust te zijn. Het Nationaal Archief interviewde enkele VOC-nakomelingen die weten of ontdekt hebben wat hun voorouders bij de compagnie deden. 

Voorouders bij de VOC

Wat betekent dit VOC-verleden vandaag de dag nog voor de nakomelingen en wat hebben hun voorouders aan erfgoed nagelaten? Het Nationaal Archief spoorde verschillende nakomelingen op met elk een ander verhaal. Bekijk de interviews en lees de verhalen op het themaplein VOC-voorouders.

Zelf ontdekken of je voorouders hebt bij de VOC?

Valentijn

Er gingen altijd al verhalen in de familie Valentijn rond dat ze zouden afstammen van een slaaf. Onderzoek naar de familiegeschiedenis laat zien dat de eeuwenoude overlevering door feiten uit archieven hoogstwaarschijnlijk bewezen is. De slaaf Cupido van Bougis kwam in 1724 met een VOC-schip van Kaap de Goede Hoop naar Enkhuizen waar hij voor de VOC als sjouwer ging werken. De voormalige slaaf werd in 1725 gedoopt en kreeg de naam Cornelis Valentijn. Hij trouwde met een Enkhuizense en werd zo stamvader van de familie Valentijn.

Van Loon

Philippa van Loon, nakomeling van Willem Janszoon van Loon, medeoprichter van de Verenigde Oost-Indische Compagnie vertelt over het Huis van Loon van haar voorouders en de daarmee verbonden VOC-geschiedenis. 

Elke week verschijnt een nieuw interview.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in