Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

VOC-lezing: Hoe duur was de Peper?


Den Haag

Op dinsdag 7 maart geven historici Alexander Geelen en Tristan Mostert een lezing over de schaduwkanten van de VOC.

VOC positief én negatief

Voor de één is de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) een bron van nationale trots, voor de ander een afkorting die vooral weerzin oproept. De VOC staat voor economische vooruitgang, wereldhandel en innovatie maar ook voor volkerenmoord, massaslachting en slavernij. Hoe moeten wij anno 2017 omgaan met dit verleden? Hoe was de wisselwerking tussen de lokale bevolking en de VOC? Was het geweld institutioneel? Gedroeg de VOC zich anders op Java dan op Sri Lanka? Ontdek het in de lezing Hoe duur was de Peper?, een samenwerking van het Nationaal Archief en de Jonge Historici.

Tristan Mostert

Tristan Mostert onderzoekt het conflict tussen de Aziatische staat Makassar en de VOC halverwege de zeventiende eeuw. Zijn research master over het militaire systeem van de VOC rondde hij cum laude af in 2007. In 2010 is Tristan Mostert begonnen als junior conservator op de afdeling geschiedenis bij het Rijksmuseum.

Alexander Geelen

Alexander Geelen schrijft op dit moment een researchscriptie over slavernij in Zuid-India en heeft meegewerkt aan het project van Matthias van Rossum van het IISG. In dit project wil Van Rossum aantonen dat het traditionele 'milde' beeld niet opgaat voor het uitgestrekte VOC-gebied. Aan de hand van VOC-archieven wordt onderzocht hoe slavenarbeid werd ingezet voor productie voor de wereldmarkt.

Jonge Historici

Jonge Historici wil de kwaliteiten en talenten van jonge historici optimaal voor het voetlicht te brengen en hen een actieve rol geven in het publieke debat. Daarvoor biedt het jong historisch talent een podium;door scripties online uit te geven, opiniestukken en columns te publiceren en evenementen te organiseren.

Informatie

Programma dinsdag 7 maart
18.30 uur: inloop
19.00 uur: Tristan Mostert
19.30 uur: Alexander Geelen
20.00 uur: nagesprek
20.30 uur: borrel

Plaats
Nationaal Archief
Willem-Alexanderhof 20 Den Haag, direct achter station Den Haag Centraal.

Aanmelden
Aanmelden voor de lezing: via events@nationaalarchief.nl
Kosten: € 5,-

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in