Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Tentoonstelling De wereld van de VOC, ook voor het onderwijs


Den Haag

Van 24 tot en met 28 januari is het Nationaal Archief te vinden op de onderwijsbeurs NOT17 in Utrecht. De stand van het archief staat in het teken van de educatieve programma’s bij de komende VOC-tentoonstelling.

Tentoonstelling De wereld van de VOC
24 februari 2016 tot en met 7 januari 2018

Bijna tweehonderd jaar lang - van 1602 tot 1798 - heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in Azië. Het Nationaal Archief bewaart een groot deel van het over de wereld verspreide VOC-archief. De topstukken zijn vanaf 24 februari te zien in de nieuwe tentoonstelling De wereld van de VOC. Unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven, tekeningen en persoonlijke verhalen brengen de geschiedenis van de VOC tot leven.

Educatief aanbod voor scholen

Voor het basis- en voortgezet onderwijs zijn er verschillende lesprogramma’s in combinatie met een bezoek aan de VOC-tentoonstelling te boeken. Scholen kunnen zich hier al voor aanmelden. Een mooi nieuw programma is Snappback.

Snappback: van scheepsmaatje tot directeur bij de VOC

Alle hens aan dek in dit educatieve programma bij de VOC-tentoonstelling! Wat beleeft een scheepsmaatje, chirurgijn of directeur tijdens de reis naar de Oost? Wat zijn hun taken tijdens de reis? Welke gevaren komen ze tegen? Wat eten ze? Met een minitablet in de hand lopen de leerlingen in kleine groepjes verschillende routes. Ieder groepje krijgt een andere rol. Onderweg verzamelen de leerlingen informatie, voeren ze opdrachten uit en maken ze filmpjes, foto’s en geluidsopnames. Tenslotte bekijken ze klassikaal elkaars digitale eindresultaat.

Meer weten?

Informatie over de schoolprogramma’s voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs en boekingen.
Informatie over de tentoonstelling De wereld van de VOC.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in