Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Onthulling kunstwerk John Körmeling De wereld in rechte lijnen


Den Haag

De Nederlandse kunstenaar John Körmeling heeft een kunstwerk ontworpen op het dak van het Nationaal Archief. Op 10 oktober onthult demissionair minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker op feestelijke wijze het lichtkunstwerk De wereld in rechte lijnen.

De wereld in rechte lijnen 

De wereld in rechte lijnen is een lichtinstallatie die zowel in het licht als in het donker goed te bewonderen is. Op de schematische wereldkaart staan de steden met meer dan 10 miljoen inwoners aangegeven. Het Nationaal Archief staat aangeduid met twee cirkels op de rode datalijnen. Daar waar het gaat veranderen in de wereld staan de ramen open, bijvoorbeeld de Noordpool en de Zuidpool met de smeltende ijskappen.

Inspiratie 

De wereld in rechte lijnen is een vergelijking in oppervlakte en ligging van land en water, gebaseerd op een uitgave van D.E. Zuidhof uit 1931. Bij het ontwikkelen van het werk werd John Körmeling geïnspireerd door de kaartencollectie van het Nationaal Archief. Deze collectie geeft een cartografisch beeld van de wereldgeschiedenis. John Körmeling: “Ongelofelijk die kaartencollectie. Dat ontdekkingsreizigers met zo’n kaart onder hun arm gingen varen.”

Onthulling bijwonen? 

Datum onthulling: dinsdag 10 oktober

Tijdstip: 18:15 – 20.00 uur

Het Nationaal Archief nodigt iedereen van harte uit om aanwezig te zijn bij de onthulling van De wereld in rechte lijnen. Laat ons weten of u komt door u vóór 5 oktober aan te melden via events@nationaalarchief.nl 

Over de kunstenaar

John Körmeling (Amsterdam, 26 juni 1951) is een Nederlandse beeldhouwer en architect. Hij realiseerde vele opdrachten in de openbare ruimte en nam deel aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Körmeling studeerde architectuur aan de toenmalige Technische Hogeschool Eindhoven waar hij woont en werk. Hij is vooral bekend van het Nederlands paviljoen ‘Happy Street’ voor de wereldtentoonstelling in China in 2010 en de licht wolken die als meeting point in zes Nederlandse stations hangen (waaronder Den Haag Centraal).

www.johnkormeling.nl/

Het kunstwerk is gerealiseerd in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf met de percentageregeling beeldende kunst.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in