Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Het Nationaal Archief wint zilver bij IDCA Awards


Los Angeles

In februari 2017 opende het Nationaal Archief de tentoonstelling De wereld van de VOC. Het ontwerp van de tentoonstelling heeft vandaag zilver gewonnen bij de IDCA Awards 2017! Het Nationaal Archief wint de prijs in de categorie beste scenografie voor een tijdelijke tentoonstelling. Martine Bartels van het Nationaal Archief nam de prijs in ontvangst in het Los Angeles County Museum of Art tijdens de 19e editie van de Communicating the Museum conferentie.

We zijn trots op deze internationale award. In de tentoonstelling De wereld van de VOC vertellen we de persoonlijke verhalen uit de VOC-tijd, maar laten we ook zien dat deze periode uit onze geschiedenis nog steeds invloed heeft op de huidige tijd. Daarmee tonen we aan dat het VOC-archief, dat inmiddels online beschikbaar is, vandaag de dag nog steeds relevant is. Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek 

De International Design and Communication Awards zijn internationale prijzen op het gebied van design, branding en communicatie binnen de kunst- en cultuursector. IDCA moedigt kunst- en cultuurorganisaties aan om op een creatieve manier te communiceren. De National Gallery of Canada won goud en het Museum of Fine Arts Boston brons.

Genomineerd

De tentoonstelling De wereld van de VOC is ook genomineerd voor de German Design Award, één van de meest toonaangevende internationale designprijzen voor innovatieve producten, producenten en designers. De uitreiking is op 9 februari 2018.

De wereld van de VOC

De tentoonstelling De wereld van de VOC is ontworpen door Guus van Geffen.
In de tentoonstelling geven beelden van zee, lucht en land met een bijpassende soundscape de bezoekers het idee zelf op reis te zijn. Geuren en geluiden begeleiden hen langs verschillende VOC-locaties in de Oost: Kaap de Goede Hoop, Midden-Oosten, Ceylon, India, Batavia/Indië, Japan, China en Formosa. De bezoeker wordt verrast met verschillende digitale presentaties en middelen, die een extra dimensie geven aan het tentoonstellingsbezoek.

Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 137 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 440 terabyte aan digitale bestanden vormen het geheugen van Nederland. Of het nu het archief van ons parlement, de VOC of de KNVB is; het is te vinden in het Nationaal Archief.

De wereld van de VOC werd mede mogelijk gemaakt door Captains of History ACOMO, FrieslandCampina, Nationale Nederlanden en HEMA en door de volgende fondsen: Mondriaanfonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Marinus Plantema Fonds, Samenwerkende Maritieme Fondsen en Het genootschap voor het Nationaal Archief.

De wereld van de VOC
Tot en met 24 juni 2018
www.gahetna.nl/voc

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in