Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Matthias van Rossum vertelt over het slavernijverleden van de VOC


Den Haag

Op zondag 30 april geeft Matthias van Rossum een lezing over slavernij en de VOC. Tegenover de succesverhalen van de VOC staan ook verhalen over roof, geweld en onderdrukking. Steeds vaker wordt de VOC in verband gebracht met slavernij.

Lezing VOC en slavernij

In de lezing op 30 april gaat maritiem historicus Matthias van Rossum in op de slavenhandel in het Aziatisch gebied. Wie denkt aan het Nederlands slavernijverleden denkt meestal aan de Atlantische slavenhandel en slavernij. Maar tot ver in de 18e eeuw is de slavernij en de slavenhandel in VOC-gebieden in Azië omvangrijker dan onder de West-Indische Compagnie in Amerika.

Matthias van Rossum

Matthias van Rossum deed onderzoek naar slavernij in Azië en promoveerde in 2014 aan de Vrije Universiteit van Amsterdam op de interculturele en sociale verhoudingen tussen Europese en Aziatische zeelieden die voor de VOC werkten. In 2015 verscheen zijn boek Kleurrijke Tragiek De geschiedenis van slavernij in Azië onder de VOC. Op dit moment werkt Van Rossum als onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Informatie

30 april Lezing Het slavernijverleden van de VOC
Tijd: 13.00 uur – 14.00 uur
Plaats: Nationaal Archief, Willem-Alexanderhof 20, direct achter station Den Haag Centraal
Kosten: € 10, - (inclusief entree tentoonstelling De wereld van de VOC, koffie/thee)

Aanmelden: events@nationaalarchief.nl of bestel een kaartje via de webshop.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in