Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Maand van de Geschiedenis in het Nationaal Archief


Den Haag

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. In 2017 staat het actuele thema Geluk centraal.

Geluk

Is geluk alleen een product van deze tijd of zijn mensen altijd bezig het geluk te vinden? In oktober spoelt de Maand van de Geschiedenis terug rond het thema Geluk. Van gelukzoekers tot weldoeners, van Fortuna tot vrijheid.

Activiteiten in het Nationaal Archief

Als één van de partnerorganisaties, draagt het Nationaal Archief de Maand van de Geschiedenis een warm hart toe en organiseert zij lezingen en diverse workshops. Aanmelden voor de lezingen en workshops via events@nationaalarchief.nl  

Vibeke Roeper: Kinderen op VOC-schepen

Zondag 8 oktober organiseren het Nationaal Archief en het Kinderboekenmuseum een interactieve vertelvoorstelling met Vibeke Roeper, auteur van het kinderboek Zwarte peper, Scheurbuik. In de voorstelling vertelt zij over het lot van kinderen die als werknemer of passagier aan boord van VOC-schepen gaan. De voorstelling is speciaal bedoeld voor kinderen en wordt georganiseerd in het kader van de Kinderboekenweek. Ouders zijn uiteraard ook van harte welkom. 

Een VOC-schip lijkt geen geschikte plek voor een kind. Toch gaan er in de 17e en 18e eeuw veel kinderen mee aan boord. In de interactieve vertelvoorstelling neemt Roeper je mee naar de spannende avonturen van onder andere een scheepsjongen, een kind dat als passagier meevaart en een weeskind dat naar Batavia moet om te werken of trouwen. Een voorstelling vol succesverhalen maar ook over scheurbuik, muiterij, executies en andere gruwelijkheden.

Locatie: Kinderboekenmuseum

Datum: Zondag 8 oktober 

Tijd:     13.00 – 13.45 uur

Kosten: gratis (exclusief entree Kinderboekenmuseum, inclusief entree De wereld van de VOC)
Aanmelden: telefonisch tijdens openingstijden 070-3339666 (Kinderboekenmuseum) of via events@nationaalarchief.nl

Workshop papier maken

Papier kun je van verschillende materialen maken, zoals hout en papiersnippers. Maar wist je dat je ook een versleten spijkerbroek of oud geld kunt gebruiken? In deze workshop maak je zelf eigen papiergeld van echte geldsnippers!

Herfstvakantie:14, 15, 17 t/m 21 oktober
13.00 – 14.30 uur
Voor iedereen vanaf 8 jaar.

Kosten: €2,50

Reisjournaal maken

De schippers van de VOC maken altijd een verslag van hun reis. Ze schrijven over de zeereis, het weer en de mensen die ze ontmoeten. Ook maken ze tekeningen van bijzondere dieren en planten. In deze workshop maak je een eigen reisjournaal. Leuk om mee te nemen op jouw volgende reis!

Herfstvakantie:14, 15, 17 t/m 21 oktober
15.00 – 16.00 uur
Voor iedereen vanaf 8 jaar.

Kosten: €2,50

Ontrafel het VOC-mysterie

De geschiedenis kent nog veel onopgeloste raadsels. Tijdens deze tour zet je met de hele familie alles op alles om een VOC-mysterie te ontrafelen.

Herfstvakantie: 14, 15, 17 t/m 21 oktober
14.00 – 15.00 uur
Voor iedereen vanaf 6 jaar. Kosten: € 5,- per persoon, kinderen jonger dan 12 jaar €2,50 (incl. entree tentoonstelling)

Leo Lucassen: Massa-immigratie & de VOC

Hoe Nederlands is de VOC eigenlijk? De welvaart die de VOC brengt, zorgt in de 17e en 18e eeuw voor een grote migratiestroom.

In deze lezing vertelt migratiehistoricus Leo Lucassen over de aantrekkingskracht van de Compagnie, de rol van de nieuwkomers in het bedrijf en de redenen om te migreren naar de Republiek.

Datum: Zondag 29 oktober 
Tijd:     13.00 – 14.00 uur

Kosten: € 10,- (inclusief entree De wereld van de VOC en koffie/thee)
Aanmelden via events@nationaalarchief.nl of bestel uw ticket online

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in