Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Lezing: De zoektocht naar het VOC-schip 'Haarlem'


Den Haag

Zondag 24 september vertelt de Nederlandse maritiem archeoloog Bruno Werz over zijn zoektocht naar het VOC-schip 'Haarlem' dat in 1647 voor de kust van Zuid-Afrika verging.

Schatkaart

Bruno Werz doet, als een ware Indiana Jones, al vanaf de jaren 80 onderzoek naar het VOC-schip ‘Haarlem’. Het begint bij de vondst van een ‘schatkaart’ in het Nationaal Archief en eindigt op het strand en de zeebodem bij de Kaap de Goede Hoop.

Schipbreukelingen

Het VOC-schip ‘Haarlem’ vertrekt in 1647 vanuit Batavia, in het huidige Indonesië, naar Amsterdam. Maar daar zal het niet aankomen. Halverwege de reis strandt het schip in de Tafelbaai aan de zuidpunt van Afrika. De bemanning van bijna 60 man weet zich te redden en gaat aan land. Daar bouwen de schipbreukelingen een klein fort dat ze ‘Zand Fort van die Kaap die Goeie Hoop’ noemen

Van verversingspost tot Kaapstad

Bijna een jaar later neemt de retourvloot van de VOC de schipbreukelingen mee aan boord. Bij terugkomst in Amsterdam doet de bemanning verslag van het Zuid-Afrikaanse verblijf aan de bestuurders van de compagnie. Het gunstige klimaat, de vruchtbare grond en het schone water zijn voor de VOC de belangrijkste redenen om aan Kaap de Goede Hoop een vast verversingsstation in te richten. Die verversingspost groeit uiteindelijk uit tot het huidige Kaapstad.

Bruno Werz

Speciaal voor deze lezing, vliegt Bruno Werz over vanuit Zuid-Afrika, waar hij woont en werkt als maritiem archeoloog en beroepsduiker. De specialiteit van Bruno Werz is het opgraven van oude schepen. In de jaren 90 haalde hij al twee VOC-wrakken boven water in de Tafelbaai: de ‘Waddinxveen’ en de ‘Oosterland’. Hij is werkzaam als CEO bij het African Institute for Marine and Underwater Research, Exploration and Education (AIMURE) in Kaapstad.

Informatie lezing

Lezing De zoektocht naar het VOC-schip ‘Haarlem’
Zondag 24 september van 13.00 – 14.00 uur
Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, direct achter station Den Haag Centraal
Kosten: € 10, - (inclusief entree De wereld van de VOC en koffie/thee)
Aanmelden via events@nationaalarchief.nl of bestel uw ticket online.

Cultureel programma

Bij de tentoonstelling De wereld van de VOC organiseert het Nationaal Archief een gevarieerd programma met lezingen, workshops en rondleidingen. Naast Bruno Werz zijn er lezingen van Vibeke Roeper, Leo Lucassen, Joris Luyendijk en Reggie Baay. Bekijk het complete programma.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in