Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Lezing Michel Ketelaars over vrouwen en de VOC


Den Haag

Op zondag 14 mei laat Michel Ketelaars zien dat de geschiedenis van de VOC niet alleen een mannenaangelegenheid is. Ook vrouwen spelen een rol, als thuisblijvende zeemansvrouwen, maar ook als ‘zielverkoopsters’ en avonturiersters die verkleed als man aan boord gaan van de VOC-schepen.

VOC: mannen én vrouwen

De geschiedenis van de VOC is lang vooral een mannengeschiedenis geweest. Historici schrijven vrijwel altijd over mannen in de koloniën, mannen in het VOC-bestuur en mannen op de talrijke schepen van de compagnie. Maar was de VOC wel echt uitsluitend een mannenbolwerk? Tijdens deze lezing laat Michel Ketelaars, auteur van Compagniesdochters en werkzaam bij het Nationaal Archief, aan de hand van diverse voorbeelden zien dat ook vrouwen een belangrijke rol hadden in de VOC-geschiedenis.

Informatie

Datum: zondag 14 mei 2017
Tijd: 13.00 – 14.00 uur
Plaats: Nationaal Archief, direct achter Centraal Station Den Haag
Kosten: € 10, - (inclusief entree De wereld van de VOC en koffie/thee)
Aanmelden: via events@nationaalarchief.nl

Michel Ketelaars

Michel Ketelaars studeerde journalistiek en geschiedenis. Voor verschillende media schrijft hij politieke, cultuurhistorische en financieel-economische artikelen. In 2014 verscheen bij Uitgeverij Balans zijn boek Compagniesdochters, waarin hij definitief afrekent met het klassieke beeld van de VOC als een mannenbolwerk.

De wereld van de VOC

Van 1602 tot 1798 heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in het oostelijke deel van de wereld. Op dit moment is in het Nationaal Archief de tentoonstelling De wereld van de VOC met topstukken uit het VOC-archief te zien. Ga mee op ontdekkingsreis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar VOC-geschiedenis. Aan de hand van persoonlijke verhalen brengen we de VOC-tijd tot leven en laten we zien dat de geschiedenis doorwerkt in het heden en soms nog verrassend actueel is.

VOC-programma

Bij de tentoonstelling De Wereld van de VOC organiseert het Nationaal Archief een gevarieerd programma met lezingen, workshops en rondleidingen. Naast Michel Ketelaars zijn er lezingen door Nelleke Noordervliet en Danny Jansen.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in