Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Landenpagina’s: De start voor uw onderzoek naar Gedeeld Cultureel Erfgoed


Den Haag

De landenpagina’s staan online. Vanaf vandaag kunt u weer nieuwe landen bekijken op de speciaal ingerichte webpagina’s. Hier vindt u hulpmiddelen en een eerste aanzet voor uw onderzoek naar onderwerpen over gedeeld cultureel erfgoed. Naast Australië, de Verenigde Staten van Amerika, Brazilië, Ghana en Indonesië zijn nu ook India, Japan, Guyana, Rusland, Sri Lanka en Zuid-Afrika beschikbaar.

Gedeeld Erfgoed

De Nederlandse geschiedenis is op veel manieren verbonden met landen over de hele wereld. Nederland heeft een rijk gedeeld verleden met die landen. Dit verleden is ook terug te vinden in de archieven van het Nationaal Archief. Enkel over Zuid-Afrika zijn er al 457 verschillende archiefcollecties! Genoeg materiaal dus voor interessant onderzoek.

Zelf onderzoek doen

Wil je zelf graag onderzoek doen naar een onderwerp dat te maken heeft met het gedeeld verleden van Nederland? Ben je op zoek naar je familiegeschiedenis? Of zoek je nog een onderwerp voor je scriptie? Dan zijn de landenpagina’s een ideaal startpunt. Daar vind je de meest relevante archieven, kaarten en foto’s van het betreffende land. Maar dat niet alleen, er staan ook hulpmiddelen op zoals indexen en databases waar je in kunt zoeken.

GCE-Programma

Het Gedeeld Cultureel Erfgoed programma loopt al meerdere jaren bij het Nationaal Archief. Dit programma richt zich onder meer op het digitaliseren en toegankelijk maken van archiefcollecties in binnen- en buitenland, die te maken hebben met het gedeeld verleden. Wist u bijvoorbeeld dat er in Jakarta nog ongeveer 17km archiefmatieraal ligt uit de koloniale periode? Door middel van digitalisering wordt de historische informatie van deze documenten veilig gesteld en beschikbaar gemaakt voor online onderzoek.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in