Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Koning Willem-Alexander 50 jaar


Den Haag

De komst van prins Willem-Alexander wordt 50 jaar geleden groots gevierd.

Prins of prinses

Natuurlijk wordt al voor de geboorte gespeculeerd of de koninklijke baby een zoon of dochter zal zijn. De Telegraaf hoopt dat er na zoveel generaties met alleen maar dochters nu ‘eindelijk eens een prinsje in de Oranjewieg’ zal komen te liggen. Die wens komt uit. Dagblad De Tijd geeft ruiterlijk toe dat het een zoon met grotere vreugde verwelkomt dan ‘wij met een dochter zouden hebben gedaan’. Een prins geeft minder kans op onrust en onbehagen bij de keus van een toekomstige echtgenote, zo redeneert de krant. Al is dat ‘in deze tijd van vrouwelijke emancipatie weinig passend’, zo voegt De Tijd er aan toe.

Hij is er!

Op donderdagavond 27 april 1967 klinken 101 saluutschoten vanaf het Haagse Malieveld, bij kasteel Drakensteyn, in Den Helder, in Suriname en op Curaçao; er is na 116 jaar een prins geboren. In het hele land luiden de klokken. Mensen gaan de straat op, het verkeer loopt overal vast. Volgens het Nieuwsblad van het Noorden lijkt het jarenlang ‘maar zo-zo gesteld met de Oranjegezindheid van ons volk’. Maar als het prinsje is geboren ‘zakt de bordpapieren façade van stoer republikanisme in elkaar’. Het lijkt de krant ‘een gelukkig voorteken bij de geboorte van deze nieuwe prins’.

Relletjes en rookbommen

Het zijn nog wel de roerige jaren zestig; ondanks de grote vreugde ontstaan er toch relletjes. In Amsterdam worden brandjes gesticht, bloemen vernield en vlaggen in brand gestoken. Burgers zingen Oranjeliederen bij wijze van ‘contra-happening’. Als Koningin Juliana en Prins Bernhard op het balkon van het Paleis op de Dam verschijnen, horen zij de menigte roepen:’ Leve de Koningin!’ en ’Leve de republiek!’ Zeven mensen worden gearresteerd en de politie veegt de Dam ’s avonds laat leeg. In Den Haag worden een paar rookbommen gegooid en een (Amerikaanse) vlag in brand gestoken.

Buitenland

Alle ambassades en consulaten worden meteen op de hoogte gebracht van de koninklijke geboorte. Er wordt op instructie van het ministerie van Buitenlandse Zaken gevlagd met wimpel. De Nederlandse vertegenwoordigingen openen felicitatieregisters en houden feestelijke ontvangsten. Ondanks dat de regering vooraf meedeelt de kosten daarvan niet te zullen vergoeden, ‘in verband met de toestand van ’s-Rijks financiën’. De ambassadeur van West-Duitsland is niet van plan iets uit ‘eigen beurze’ te bekostigen en zal alleen de traditionele Koninginnedagreceptie geven, zo schrijft hij aan de minister van Buitenlandse Zaken.
Hoe dan ook, de geboorte van Willem-Alexander is overal uitgebreid gevierd.

Nationaal Archief

2.05.313 Ministerie van Buitenlandse Zaken, Code-archief 1965-1974, inv.nr. 2651

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in