Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Genealogische collecties beter toegankelijk door digitalisering


Den Haag


De genealogische collecties op microfiches en microfilm van het Nationaal Archief worden gedigitaliseerd en zijn vanaf 1 januari 2018 online of in de studiezaal te bekijken. De verfilmde collecties van het Nationaal Archief worden gefaseerd uit de bronnenzaal verwijderd. De CBG-collecties blijven vooralsnog wel in de bronnenzaal.

Digitalisering

De laatste jaren worden steeds meer archieven gedigitaliseerd waardoor ze beter toegankelijk en doorzoekbaar worden. Nu zijn ook de genealogische collecties aan de beurt, zoals archieven van de burgerlijke stand, bevolkingsregisters en militaire stamboeken. Vanaf de jaren vijftig zijn de originele stukken op grote schaal overgezet op microfiches en microfilms. Het was een goede manier om de vaak geraadpleegde stukken te behoeden voor schade én ze beter beschikbaar te maken. Maar de kasten met verfilmde collecties en de apparaten waarmee ze bekeken kunnen worden, zijn niet meer van deze tijd.

Onderzoek wordt makkelijker

Digitalisering biedt veel voordelen. Gedigitaliseerde collecties zijn altijd online te bekijken, waar u ook bent. Het doorzoeken van gedigitaliseerde collecties gaat makkelijker maar het vraagt vaak nog wel enig speurwerk. Op de website staan uitgebreide zoekhulpen, ook wel onderzoeksgidsen genoemd, met daarin een uitleg hoe u kunt zoeken in een archief.

In de studiezaal

Geen computer of internet of vindt u het leuker de collecties bij het Nationaal Archief te bekijken? Dan is het mogelijk om de collecties in de studiezaal te bekijken. Dit geldt ook voor sommige stukken die als origineel ter inzage worden gegeven omdat ze nog niet zijn gedigitaliseerd of te kwetsbaar zijn gebleken.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in