Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Fotograaf Dolf Toussaint (1924-2017) overleden


Den Haag

Op dinsdag 13 juni j.l. is fotograaf Dolf Toussaint op 92-jarige leeftijd overleden. Dolf Toussaint werkt vanaf 1960 gedurende veertig jaar als fotograaf in binnen- en buitenland. Als een verslaglegger van zijn tijd, wilde hij met zijn fotografie “af en toe een voet tussen de deur van de tijd krijgen”. De veranderingen in de samenleving, buurten, steden en andere onderdelen van de maatschappij zijn door hem vastgelegd. Het grootste deel van zijn fotografische nalatenschap wordt sinds 2016 bewaard in het Nationaal Archief.

Vastleggen ‘voordat het te laat was’

Dolf Toussaint werkt vanaf 1960 gedurende veertig jaar als fotograaf. De geëngageerde Toussaint volgt nauwgezet de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Hij legt de veranderingen in de samenleving vast. En wat deze veranderingen voor de mensen betekenden. Zijn eerste grote project ging over zijn buurt in Amsterdam, de Jordaan, en zijn bewoners, ‘voordat het te laat was’. Het fotoboek dat hierover in 1965 verscheen, De Jordaan, geldt nog steeds als een klassieker.

Grondlegger parlementaire fotografie

Naast de veranderingen in de steden, het boerenland en industriegebieden begon hij vanaf 1966 ook het politieke proces, zoals zich dat op het Binnenhof voltrok als één van de eersten vast te leggen. Toussaint wist een heel nieuw, direct en levendig beeld te geven van de debatten, politieke overleggen en onderonsjes die zich in Den Haag afspeelden. Hij wordt dan ook beschouwd als de grondlegger van de parlementaire fotografie zoals we die nu kennen: direct en dynamisch. 

Fotoarchief

Dolf Toussaint ging eigenlijk nooit zonder camera de deur uit. Tussen 1960-2000 bouwt hij een enorm archief op. Zijn werk verschijnt in dagbladen en tijdschriften; zoals de Volkskrant, Het Parool en Vrij Nederland. Het grootste deel van zijn fotografische nalatenschap wordt sinds 2016 bewaard in het Nationaal Archief. Het Amsterdamse deel van het archief, met name de foto’s van de Jordaan, ligt in het Stadsarchief Amsterdam, dat volgend jaar een tentoonstelling aan Toussaint wijdt.

Nationaal Archief

In de tentoonstelling ‘Onderweg. Met de fotograaf op reis’ in het Nationaal Archief was vorig jaar al een serie afdrukken van zijn foto’s uit Shanghai te zien. Het rijke archief van Toussaint krijgt in de komende jaren zowel een plek in de tentoonstellingen als op de website van het Nationaal Archief. 

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in