Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Digitale Scheurkalender: cultuursnack voor in de klas


Den Haag

Vandaag lanceert het Nationaal Archief met vijf andere culturele organisaties de landelijke editie van de Digitale Scheurkalender. Op het nieuwe platform www.digitalescheurkalender.com krijgen scholen gratis toegang tot deze nieuwe applicatie voor in de klas.

Digitale Scheurkalender

De Digitale Scheurkalender is een concept van het Kröller-Müller Museum. Het is speciaal ontwikkeld voor het digitale schoolbord als een leuke en laagdrempelige kennismaking met kunst. De applicatie is een inspirerend tussendoortje, dat op elk moment van de dag kan worden ingezet, ook los van een kunstproject of een gepland museumbezoek. Het project werd bekroond met de eerste nationale Museum Educatieprijs, geïnitieerd door minister Bussemaker en uitgereikt door de Taskforce Museumeducatie. Het Kröller-Müller Museum heeft de geldprijs van 50.000 euro gebruikt om het concept te delen en verder te ontwikkelen met collega’s.

Landelijke editie

Het afgelopen jaar werkte het museum samen met het het Nationaal Archief, het Mauritshuis, het Van Abbemuseum, het Nederlands Openluchtmuseum enhet Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid om een landelijke editie van de Digitale Scheurkalender te ontwikkelen. De kalender Schatten in de klas bevat een mix van fotografie, wetenschap, cultureel erfgoed en beeldende kunst: van een toverlantaarn en een oude schooltas tot Rembrandt en Vincent van Gogh.

Alexine Tinne

Het Nationaal Archief heeft een kalenderblad met opdrachten over fotografe en wereldreizigster Alexine Tinne (1835-1869) toegevoegd aan de kalender. Alexine Tinne is al vroeg geïnteresseerd in het nieuwe medium van de fotografie. In en rondom haar huis aan het Lange Voorhout 32 in Den Haag experimenteert zij volop met verschillende soorten opnames.

Toegang

Alle basisscholen in Nederland en geïnteresseerden kunnen de kalender gratis bekijken en gebruiken, via www.digitalescheurkalender.com, password: nederland

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in