Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Bladeren op zaal: journaal van Abel Tasman


Den Haag

Op zondag 3 december bladeren Charlotte Labrie, medewerker presentatie en Gerrit de Bruin van het restauratieteam in het journaal van Abel Tasman dat in de tentoonstelling De wereld van de VOC ligt.

Verkenning van het onbekende Zuidland

Het journaal van Tasman is een verslag van zijn verkenning van het Zuidland. Naast tekst zijn in het journaal ook verschillende prachtige tekeningen te vinden. Die zijn gemaakt door de stuurman schip, Isaac Gilsemans. Bladeren op zaal geeft u de kans meer te zien van het journaal.

17e -eeuwse ontdekkingsreis

Abel Tasman ontdekt in 1642 bij toeval Nieuw-Zeeland en Tasmanië. Eigenlijk is hij voor de VOC op weg naar Nieuw-Guinea en Australië. Hij noemt het eiland Van Diemensland, naar zijn opdrachtgever gouverneur-generaal Van Diemen. Pas later krijgt het eiland zijn naam: Tasmanië. De ontmoeting met de Maori’s van Nieuw-Zeeland maakt grote indruk op de bemanning omdat ze moeilijk konden inschatten of ze goedgezind waren: “alzoo wij niet conden oordelen hier eenige vruntschap met dit volcq te maecken”.

Bladeren op zaal

Tijdens het bladeren op zaal in de VOC tentoonstelling halen een restaurator en/of inhoudelijk deskundige in bijzijn van het publiek een archiefstuk uit de vitrine en vertellen er alles over. Ontdek hoe eeuwenoude documenten worden bewaard en welke verhalen achter de bladzijden schuilgaan.

Informatie

Wanneer: zondag 3 december van 12.30 tot 13.00 uur
Waar: Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast station Den Haag Centraal
Toegang: gratis met vertoon entreebewijs tentoonstelling De wereld van de VOC.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in