Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Argentinië te gast in Nederland


Den Haag

President Mauricio Macri van de Argentijnse Republiek brengt maandag 27 en dinsdag 28 maart 2017 een staatsbezoek aan Nederland. Het is de derde keer dat een Argentijnse president Nederland bezoekt. In 1960 was president Frondizi gast van koningin Juliana, in 1993 was president Carlos Menem op bezoek bij koningin Beatrix.

Jonge staat

De staat Argentinië bestaat pas sinds 1816. Daarvoor is het een kolonie van Spanje. Een ongestoord bestaan hebben de inwoners van de nieuwe staat echter niet. Gedurende een groot deel van de 19e eeuw wordt de Argentijnse binnenlandse politiek bepaald door de tegenstelling tussen de centralisten (vooral de bewoners van de hoofdstad en uitvoerhaven Buenos Aires) en de federalisten (de veehouders van de pampa).

Poging tot handelsrelaties

De Europese landen gaan snel over tot erkenning van het nieuwe land dat officieus nog lang wordt aangeduid als Spaans Amerika. Nederland doet dat in 1825, als koning Willem I Joannes Gerorgius Vermoelen als consul in Buenos Aires aanstelt. Het is de bedoeling dat de juist opgerichte Nederlandsche Handelmaatschappij nieuwe handelsrelaties in Zuid-Amerika zou aangaan, ook in Argentinië. Maar Nederland blijkt de concurrentie met de Engelsen niet aan te kunnen. Met grote verliezen trekt de Nederlandsche Handelmaatschappij zich al in 1826 uit Zuid-Amerika terug.

Landverhuizers

Pas in de laatste decennia van de 19e eeuw zou Nederland met succes economische banden met Argentinië aanknopen. In 1889 en 1890 trekken 250.000 landverhuizers naar Buenos Aires, onder wie 4.000 Nederlanders. Het zijn vooral Friese en Groningse landarbeiders, die later gevolgd worden door landbouwers uit de Haarlemmermeer.

Succesvolle economische samenwerking

Als na 1880 de Argentijnse graanexport snel begint te groeien, ongeveer gelijktijdig
met de Braziliaanse uitvoer van koffie, wordt de opening van Nederlandse zeevaartlijnen
op de oostkust van Zuid-Amerika mogelijk. Het is het begin van een toenemende economische samenwerking.

Nationaal Archief

2.02.01 Staatssecretarie, inv. nr. 2230

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in