Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

'50 jaar' in het Paleis op de Dam


Den Haag

Na het verjaardagsdiner van Koning Willem-Alexander op 28 april wordt het Koninklijk Paleis in Amsterdam 50 uur gratis opengesteld voor het publiek. In de presentatie 50 jaar in het Paleis zijn twee bruiklenen van het Nationaal Archief te zien.

Kaartje gemist voor een bezoek in de eerste 50 uur? De presentatie is nog 10 dagen te zien in het Koninklijk Paleis en kan bezocht worden van 5 tot en met 14 mei.

Nederlandse geschiedenis 1967-2017

De presentatie 50 jaar laat de afgelopen 50 jaar van de Nederlandse geschiedenis zien. De objecten variëren van meneer de Uil, de trouwkleding van Willem-Alexander en Máxima, de koninklijke wieg, tot het ruiterkostuum van Anky van Grunsven en nog veel meer. Het Nationaal Archief leent voor de presentatie twee belangrijke archiefstukken uit: de grondwetswijziging van 1983 en de akte van erkenning van de onafhankelijkheid van Suriname.

Grondwetswijziging 1983

In 1983 zijn enkele nieuwe grondrechten aan de Grondwet toegevoegd, zoals de bescherming van de burgers tegen discriminatie, de algemene vrijheid van meningsuiting en de verplichting voor de overheid om werkgelegenheid, bestaanszekerheid en een schoon milieu te bevorderen. Andere belangrijke wijzigingen zijn dat Amsterdam nu officieel de hoofdstad van het Koninkrijk der Nederlanden wordt en dat de leeftijd om Kamerlid te mogen zijn, is verlaagd tot achttien jaar. Ook is vastgelegd dat de eerstgeborene troonopvolger is, of het nu een zoon of dochter is. Tot dan toe kreeg een later geboren prins altijd voorrang op zijn eerder geboren zusters.

Suriname

Op 25 november wordt Suriname- na bijna vier eeuwen lang een kolonie van Nederland te zijn geweest- onafhankelijk. De Akte van erkenning van de Republiek Suriname wordt getekend door Koningin Juliana en mede ondertekend door minister-president Den Uyl, minister van Buitenlandse Zaken Van der Stoel, minister van Justitie Van Agt en minister van Nederlands-Antillinaanse Zaken De Gaay Fortman. Met de ondertekening is de erkenning van de Republiek Suriname als een onafhankelijke en soevereine staat een feit.

50 jaar in het Koninklijk Paleis op de Dam.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in