Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

10.000ste leerling in verlengde tentoonstelling De wereld van de VOC


Den Haag


Vandaag ontving het Nationaal Archief de 10.000ste leerling in de VOC-tentoonstelling die verlengd wordt tot en met 24 juni 2018.

10.000ste leerling op bezoek

Sinds de opening van de tentoonstelling De wereld van de VOC in het Nationaal Archief hebben veel scholen grote interesse in het educatieve programma. De combinatiegroep 6, 7, 8 van Jenaplanschool de Wilgenhoek uit Leerdam is vanmorgen verrast met een bijzondere begroeting in het Nationaal Archief door Irene Gerrits, directeur collectie en publiek. De 10.000ste leerling die de tentoonstelling bezoekt is een feit! Naast een ingelijste reproductie van een kaart van Vingboons, kreeg de hele klas een presentje.

Verlenging t/m 24 juni 2018

Het Nationaal Archief wil veel meer scholen de kans geven om een van de VOC-programma’s te volgen. Daarom is besloten om de tentoonstelling te verlengen tot en met 24 juni 2018. Het educatieve programma voor de bovenbouw van het basisonderwijs en voor de onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs heet Snapback: van scheepsmaatje tot directeur bij de VOC.

Educatief bezoek

Met een minitablet in de hand lopen de leerlingen in kleine groepjes verschillende routes. Ieder groepje krijgt een andere rol. Onderweg verzamelen ze informatie, voeren opdrachten uit en maken filmpjes, foto’s en geluidsopnames. Leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs kunnen ook het programma Schatgraven in het VOC-archief volgen. De leerlingen duiken aan de hand van originele archiefstukken de geschiedenis in van het VOC-schip de Geldermalsen. 

De VOC

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) heeft bijna tweehonderd jaar bestaan, van 1602 tot in 1798. Het archief van de VOC wordt al jaren gebruikt door onderzoekers uit binnen- en buitenland. Een deel van de topstukken uit dit bijzondere archief staat centraal in de tentoonstelling De wereld van de VOC.

De wereld van de VOC

De bezoeker gaat in de VOC-tentoonstelling op ontdekkingsreis langs bijzondere kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd. De VOC is een begrip in Nederland en daar buiten, maar roept naast trots ook negatieve emoties op als het gaat om de erkenning van slavernij en onderdrukking. Tegenover het succesverhaal van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd, staan verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking. De tentoonstelling De wereld van de VOC is natuurlijk niet alleen door scholieren maar door iedereen te bekijken tot en met 24 juni 2018.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in