Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

10.000ste bezoeker tentoonstelling De wereld van de VOC


Den Haag

Drie maanden na de opening van de tentoonstelling De wereld van de VOC ontving het Nationaal Archief vandaag de 10.000ste bezoeker. Meneer Van der Hoek uit Rotterdam werd vanmorgen verrast met een bijzondere begroeting in het Nationaal Archief door Irene Gerrits, directeur collectie en publiek, Nancy Hovingh​, projectleider van de tentoonstelling en Marens Engelhard, algemeen Rijksarchivaris.

Naast een bos bloemen en een ingelijste reproductie van een kaart van Vingboons werd meneer Van der Hoek met zijn vier vrienden ontvangen met koffie. De heren kwamen voor de tweede keer naar de tentoonstelling en zijn zelf werkzaam als vrijwilliger bij scheepswerf De Delft. 

De heer Van der Hoek: “Een prachtige tentoonstelling, zo bijzonder om oog in oog te staan met de originele scheepsjournalen en de kasboeken van de VOC.”

De wereld van de VOC

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) heeft bijna tweehonderd jaar bestaan, vanaf de oprichting in 1602 tot aan 1798. Het archief van de VOC wordt al jaren gebruikt door onderzoekers uit binnen- en buitenland. Een deel van de topstukken uit dit bijzondere archief staat centraal in de tentoonstelling De wereld van de VOC. De bezoeker gaat op ontdekkingsreis langs bijzondere kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd. Tegenover het succesverhaal staan ook verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking.

Derde druk Het Grote VOC boek

Bij de tentoonstelling De wereld van de VOC is Het Grote VOC Boek verschenen een rijk geïllustreerde VOC-geschiedenis, Uitgeverij WBooks. De derde druk van Het Grote VOC Boek is een feit! Hét bewijs dat de compagnie nog steeds een grote aantrekkingskracht uitoefent. Velen van onze voorouders voeren op de schepen van de VOC en bevolkten de vestigingen en factorijen in Azië. De compagnie refereert aan een tijd van ontdekking, maar ook aan onderdrukking, uitbuiting en doodslag. De donkere kant mag niet vergeten worden. Redactie Ron Guleij, Gerrit Knaap, gastauteurs zijn Nelleke Noordervliet en Ramsey Nasr. 

Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 137 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 440 terabyte aan digitale bestanden vormen het geheugen van Nederland. Of het nu het archief van ons parlement, de VOC of de KNVB is; het is te vinden in het Nationaal Archief.  

De wereld van de VOC

Tot en met 7 januari 2018

Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag.

www.gahetna.nl/voc

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in