Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief ontvangt eerste postzegel Plakkaat van Verlatinge


Den Haag

Vandaag, 26 juli 2016, is het precies 435 jaar geleden dat de Staten-Generaal der Verenigde Nederlanden het Plakkaat van Verlatinge ondertekenden en zo de onafhankelijk van de Spaanse Koning Filips II verklaarden.

Om dit te vieren heeft het Comité Nederlandse Onafhankelijkheidsdag een postzegel van het Plakkaat uitgegeven. Marens Engelhard, directeur van het Nationaal Archief ontvangt het eerste exemplaar uit handen van de heer Roos, voorzitter en de heer Breeman, penningmeester van het comité. 

Afstand van koning Filips II

Met het onderteken van dit Plakkaat bekrachtigen de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden dat zij in het vervolg onafhankelijk zullen optreden. Zij erkennen de Spaanse koning Filips II niet langer als heer der Nederlanden. Daarmee is het Plakkaat de geboorteakte van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Sommigen noemen het zelfs de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring.  Het Plakkaat is een van de topstukken uit de collectie van het Nationaal Archief.

Comité Nederlandse Onafhankelijkheidsdag

Het Comité Nederlandse Onafhankelijkheidsdag is in 2013 opgericht en heeft als doel het Plakkaat van Verlatinge meer onder de publieke aandacht te brengen. Hiervoor ontwikkelt het comité tal van activiteiten.  

Meer informatie over het comité 

Bekijk het Plakkaat

Het Plakkaat van Verlatingeis permanent te zien in het publiekscentrum van het Nationaal Archief. Maar het document is ook online te bekijken in de webexpo (link) op deze website.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in