Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Het Klokhuis in het Nationaal Archief


Den Haag

Op maandag 12 december dook het televisieprogramma Het Klokhuis ons fotodepot in.

GrootSTE fotocollectie van Nederland

Het Klokhuis maakt een serie korte items over superlatieven. En presentatrice Eva Cleven bracht daarom een bezoek aan de grootSTE fotocollectie van Nederland. Fotospecialist Elwin Hendrikse nam haar mee langs de 15 miljoen foto’s die het Nationaal Archief in huis heeft.

Onderweg - met de fotograaf op reis 

Een deel van de grootSTE collectie is nog tot 8 januari te zien in de tentoonstelling Onderweg – met de fotograaf op reis. Hier worden originele afdrukken uit de afgelopen 150 jaar getoond, van bekende Nederlandse fotografen zoals Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer en buitenlandse fotografen als Herbert Ponting en Robert Capa.

In de tentoonstelling ontdek je hoe reizen en fotograferen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Fotografen leggen sinds de 19e eeuw de ontdekking van nieuwe werelden vast, documenteren gebieden die in verandering zijn en brengen exotische oorden in beeld. Van China en Rusland in de jaren 50, de joodse wijk in Warschau vóór de Tweede Wereldoorlog tot mysterieus Latijns-Amerika.

Bekijk het item op Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=vIfg7TA9aLM

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in