Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

President Obama bekijkt het Plakkaat van Verlatinge


Den Haag

Minister-president Rutte ontvangt maandag 24 maart 2014 voorafgaand aan de Nuclear Security Summit president Obama van de Verenigde Staten in het Rijksmuseum in Amsterdam. De ontmoeting markeert de sterke bilaterale, historische en economische banden tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Plakkaat van Verlatinge voor het bezoek overgebracht naar het Rijksmuseum

Bij binnenkomst in het Rijksmuseum bekijken de minister-president en de president twee historische documenten die de bilaterale relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten markeren: het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 en het eerste Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag uit 1782. Het Plakkaat van Verlatinge, dat diende als inspiratie voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, en het verdrag uit 1782 zijn speciaal voor het bezoek van president Obama van het Nationaal Archief vanuit Den Haag naar het Rijksmuseum overgebracht. Minister-president Rutte en president Obama krijgen vervolgens een rondleiding door het Rijksmuseum.

Na de rondleiding staan minister-president Rutte en president Obama in een onderling gesprek stil bij actuele politieke en economische onderwerpen.

Afstand van koning Filips II

Het Plakkaat van Verlatinge is een van de belangrijkste documenten in de collectie van het Nationaal Archief. Met dit Plakkaat bekrachtigen de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden op 26 juli 1581 dat zij in het vervolg onafhankelijk zullen optreden. Zij erkennen de Spaanse koning Filips II niet langer als heer der Nederlanden. Daarmee is het Plakkaat de geboorteakte van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Sommigen noemen het zelfs de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring.

Bekijk het Plakkaat en het Vriendschapsverdrag

Het Plakkaat van Verlatinge en ook het Vriendschapsverdrag zijn vanaf donderdag 27 maart weer te zien in de permanente expositie in het publiekscentrum van het Nationaal Archief. Beide document zijn ook online te bekijken in de webexpo op deze website.

De nieuwsuitzending van de NOS heeft live verslag gedaan van Obama als hij in het Rijksmuseum het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 en het handels- en vriendschapsverdrag van Nederland met Amerika uit 1782 bekijkt. 

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in