Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Plakkaat en Vriendschapsverdrag weer in Nationaal Archief te zien


Den Haag

Afgelopen maandag lagen het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 en het Handels- en vriendschapsverdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten uit 1782 tijdelijk in het Rijksmuseum in Amsterdam vanwege het bezoek van president Obama. Maar u kunt deze belangrijke documenten ook met eigen ogen bekijken! Vanaf donderdag 27 maart zijn ze weer te zien in de permanente expositie in het publiekscentrum van het Nationaal Archief.

Handels- en vriendschapsverdrag 1782

Het Handelsverdrag met de Nederlandse Republiek is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Amerika. Het betekende internationale erkenning van de nieuwe Amerikaanse staat. En het bood de Verenigde Staten een toegang tot de Europese handel. John Adams, de 2e president van de Verenigde Staten, ondertekent op 8 oktober 1782 in Den Haag het verdrag namens de Verenigde Staten.

Plakkaat van Verlatinge 1581

Het Plakkaat van Verlatinge is een van de belangrijkste documenten in de collectie van het Nationaal Archief. Met dit Plakkaat bekrachtigen de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden op 26 juli 1581 dat zij in het vervolg onafhankelijk zullen optreden. Zij erkennen de Spaanse koning Filips II niet langer als heer der Nederlanden. Daarmee is het Plakkaat de geboorteakte van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Sommigen noemen het zelfs de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring.

Zowel nationaal als internationaal heeft de akte eeuwenlang als inspiratiebron gediend. Er zijn duidelijke inhoudelijke parellellen te vinden tussen de tekst van het Plakkaat en de Amerikaanse Declaration of Independance uit 1776.

Documenten online bekijken

Ook online zijn het Plakkaat van Verlatinge en het Handels- en vriendschapsverdrag te bekijken in de webexpo op deze website.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in