Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Online tentoonstelling 200 jaar Grondwet


Den Haag

Vanmiddag is de online expositie 200 jaar Grondwet officieel gelanceerd. Deze tentoonstelling is een initiatief van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk samen met Google Nederland en het Nationaal Archief.

Grondwet 1814 en andere belangrijke grondwettelijke documenten

In de digitale expositie staat de originele Nederlandse Grondwet van 1814 centraal. Daarnaast zijn 8 andere documenten online te bekijken: de Inlijving bij Frankrijk uit 1810, de Proclamatie van Willem Frederik uit 1813, de nieuwe Grondwet van 1815, het Verdrag van Londen waarin de scheiding van Nederland en België is vastgelegd uit 1839, de Grondwet van 1848, de Grondwet van 1917, de Grondwet van 1922 en tot slot het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden uit 1954.

Het is voor het eerst dat al deze historische documenten gezamenlijk digitaal beschikbaar zijn gesteld in een online expositie van het Google Cultural Institute.

Feestelijke lancering

De lancering vond plaats in aanwezigheid van CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma wiens voorvader een van de ondertekenaars van de Grondwet van 1814 was. Verder waren onder meer Frederik Willem graaf van Hogendorp (nazaat van Gijsbert Karel van Hogendorp) en tv-journaliste Sandra Schuurhof aanwezig.

De voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, Ank Bijleveld-Schouten, is blij met de digitale tentoonstelling: 'Dat iedereen vanaf nu de Grondwet van 1814 kan lezen op zijn tablet, laptop of smartphone had koning Willem I natuurlijk nooit kunnen dromen. Onze Grondwet is het belangrijkste document in onze geschiedenis én van de tijd van nu. De daarin opgenomen grondrechten zijn wereldwijd zo vanzelfsprekend nog niet.'

Ga naar de online expositie 200 jaar Grondwet

Grondwetfestival in het Nationaal Archief

Ter gelegenheid van het Grondwetfestival in Den Haag kunt u in het Nationaal Archief op zaterdag 29 maart 2014 ook de originele Nederlandse grondwetten met eigen ogen bekijken. Ook worden tal van andere rondleidingen en workshops georganiseerd.

Raadpleeg voor meer informatie het volledige programma van het Grondwetfestival op het Nationaal Archief

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in