Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuw boek: Held tegen wil dank


Den Haag

15 april verschijnt het boek Held tegen wil en dank. Het tragisch lot van een agent in bezettingstijd van Jan H. Kompagnie.

Henk Kompagne

Jarenlang ziet Jan Kompagnie de foto aan de muur van alle huiskamers bij de familie Kompagne hangen: oom Henk, in politie-uniform. Oom Henk, die de oorlog niet heeft overleefd. Maar waarom niet? Door welk noodlot is het leven van deze Haagse agent, vader van zes kinderen, plotseling afgebroken? Zijn neef Jan Kompagnie, een vooraanstaand archivaris en onderzoeker bij het Nationaal Archief, ging op onderzoek uit.

Typisch Tweede Wereldoorlog-verhaal

Vele dossiers en onderzoeksreizen later heeft Jan Kompagnie het beeld compleet: de dood van Henk Kompagne is het resultaat van een keten van gebeurtenissen, die begint met het verlenen van onderdak, voor enkele dagen maar, aan een onderduiker. En vervolgens speelt een ongeruste moeder die haar dochter wil beschermen een tragische rol in het drama. Daarmee is de dood van Henk Kompagne een typisch verhaal uit de Tweede Wereldoorlog: hoe de verhouding tussen oorzaak en gevolg soms totaal zoek lijkt te zijn.

Het geheugenpaleis

Het boek Held tegen wil en dank maakt deel uit van een reeks van 6 boeken die gekoppeld zijn aan de tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven. De tentoonstelling presenteert de omvangrijke collectie van het Nationaal Archief op een verrassende en vernieuwende wijze. 11 historische verhalen nemen de bezoeker mee op een reis door meer dan 1000 jaar geschiedenis.

Jan Kompagnie

Jan H. Kompagnie (1947-2011) werkte als archivaris en onderzoeker bij het Nationaal Archief en had een speciale belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef onder meer De schrik van Gouda en samen met Ad van Liempt was hij verantwoordelijk voor het onderzoeksproject naar de rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog en het daaruit voortgekomen boek Jodenjacht.


Het boek van Jan H. Kompagnie, Held tegen wil en dank. Het tragische lot van een Haagse agent in bezettingstijd,
Uitgeverij Balans is voor € 19,95 te koop in de boekhandel en in de webwinkel van het Nationaal Archief.

Andere uitgaven

Eerder verschenen bij Uitgeverij Balans bij de tentoonstelling Het geheugenpaleis:
- Een Haagse affaire. De verloren eer van Sophia van Noortwijck (1673 – 1710) – Marie Charlotte Le Bailly
- Een donjuan in de West. Het reisverslag van koopmanszoon Pieter Groen (1792-1794) – Jacco
Hogeweg
- Land van verhalen. Een raamvertelling over Nederland - Jan Blokker
- Scheiden doet lijden. Vier eeuwen echtscheidingsmisère- Paul Brood en Michiel de Wolde
- Compagniesdochters – Vrouwen en de VOC (1602 – 1795) – Michel Ketelaars

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in