Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief zetten samenwerking met Wikipedia voort


Den Haag

We blijven samenwerken met Wikipedia en de Koninklijke Bibliotheek. Lees meer over de goed verlopen samenwerking van afgelopen jaar en de toekomstplannen voor 2015 in dit bericht.

Het afgelopen jaar haalden de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief als eerste Nederlandse erfgoedinstellingen een Wikipedian-in-Residence in huis. Deze huiswikipediaan heeft een brug geslagen tussen de rijke collecties van beide instituten en het hergebruik hiervan op Wikipedia en de collectiespecialisten geleerd hoe ze het beste met Wikipedia kunnen samenwerken. De samenwerking is zo goed bevallen, dat deze in 2015 wordt voortgezet.

Positieve evaluatie

Het afgeronde project is positief geëvalueerd: het heeft in grote mate aan de verwachtingen voldaan. De kennis, vaardigheden en bewustwording over ‘Wiki en erfgoed’ binnen en buiten de instellingsmuren zijn vergroot. Wereldwijd zijn de content, expertise en data van beide instellingen breder toegankelijk en herbruikbaar gemaakt. Wikipedia is met 500 miljoen unieke bezoekers per maand immers het meest geraadpleegde naslagwerk ter wereld.

Tevreden geluiden

Irene Gerrits, Directeur Collectie en Publiek bij het NA zegt hierover: “Met hulp van de community hebben zo’n 12.500 beelden van het Nationaal Archief hun weg gevonden richting Wikipedia. Deze worden gebruikt in zo’n 21.000 artikelen die maandelijks 22 miljoen keer worden bekeken. Er ligt een enorm potentieel aan nieuw gebruik van ons historische materiaal!”   

Er ligt een enorm potentieel aan nieuw gebruik van ons historische materiaal. Irene Gerrits, Nationaal Archief

 Ook Wikimedia Nederland, de vereniging die de Nederlandse vrijwilligersgemeenschap ondersteunt, kijkt terug op een geslaagd project. Sandra Rientjes, directeur van Wikimedia Nederland: “We zien dat steeds meer Wikipedia-bewerkers de (digitale) weg naar KB en NA weten te vinden. Dat is een enorme verrijking voor onze encyclopedie”.

Samenwerking in 2015

Gezien de positieve beoordeling hebben de KB en het NA besloten de samenwerking met Wikipedia voort te zetten. Zo zullen ze meewerken aan projecten om meer en betere informatie over de Eerste en Tweede Wereldoorlog op Wikipedia te krijgen en worden tienduizenden afbeeldingen uit de KB- en NA-collecties op het gebied van Nederlandse geschiedenis, politiek, samenleving en cultuur onder vrije licenties beschikbaar gemaakt.

KB, Wikipedia en openbare bibliotheken

De KB krijgt vanaf 2015 een centrale rol in het openbare bibliotheekstelsel en wil de toegang tot informatie voor alle Nederlanders verbeteren.

Lily Knibbeler, sectorhoofd Marketing & Diensten van de KB hierover: “De maatschappelijke waarde van de KB ligt in het bij elkaar brengen van mensen en informatie en dat geldt ook voor Wikipedia. Samen kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen toegang krijgen tot meer informatie. We kunnen voortbouwen op de sterke relaties tussen openbare bibliotheken en Wikipedia. En daar profiteert uiteindelijk heel Nederland van, want meer dan 70% van de bevolking gebruikt Wikipedia wekelijks.”

Samen kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen toegang krijgen tot meer informatie. Lily Knibbeler, Koninklijke Bibliotheek

Meer informatie

De volledige evaluatie van het Wikipedian-in-Residence-project en de wiki-plannen van beide instellingen voor 2015 leest u in de bijlage. Bekijk ook de projectsite op Wikipedia om op de hoogte te blijven van alle activiteiten van de KB en het NA op het gebied van Wikipedia.

Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek van Nederland

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland en heeft als missie om mensen en informatie samen te brengen. 1 januari 2015 treedt de nieuwe Bibliotheekwet in werking. Vanaf deze datum werkt de KB ook voor de openbare bibliotheken. Meer informatie over de veranderingen: kb.nl/eennieuwhoofdstuk

NA, Nationaal Archief

Als 'nationaal geheugen' van Nederland beheert en presenteert het Nationaal Archief 125 kilometer archiefmateriaal, 15 miljoen foto’s en 300.000 kaarten van de rijksoverheid en van maatschappelijke organisaties en individuele personen die van nationaal belang zijn (geweest). Veel van het historisch materiaal is digitaal beschikbaar en te raadplegen via de website gahetna.nl

Wikipedia

Wikimedia Nederland is een vereniging die ondersteuning biedt aan vrijwilligers die bezig zijn met Wikimedia-websites. De bekendste Wikimedia-website is Wikipedia. Wikimedia Nederland is een project van de Wikimedia Foundation in San Francisco en werkt op landelijk niveau aan het realiseren van de doelstelling van de wereldwijde Wikimedia beweging.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in